Тандемно кърмене – новата мода подлуди младите майки

Кърмене

Най-новата мода при кърменето на бебета и малки деца е тандемното кърмене. Практиката повелява по едно и също време да се кърмят по две бебета.

Тандемното кърмене се прилага най-вече при близнаци и когато има малко дете и бебе. У нас то не е особено популярно, но има култури, в които то е често срещана практика.

Когато на бял свят се появи бебето, това може да обезпокои детето, което вече имате. Това се случва особено при децата, които са прекалено малки, за да разберат какво се случва. Промените, които са неизбежни, могат да бъдат смекчени именно с тандемното кърмене. То позволява на по-голямото дете да почувства гърдата като едно сигурно и безопасно място.

Майчиното мляко е източник на важни хранителни вещества и осигурява имунитет на детето независимо то възрастта. Кърменето укрепва емоционалната връзка между майката и кърмачето, което е положително за по-нататъшното му развитие.

Кърменето в тандем не крие никакви рискове. Не съществува опасност от това по-голямото дете да изпие млякото на по-малкото, защото тялото отговаря индивидуално на нуждите на децата. Едновременно кърмене, от друга страна, помага за осъществяване на една по-близка връзка между тях. Освен това облекчава напрежението в гърдите на майката.

Много майки се изправят пред дилемата дали да отбият малкото дете, когато се появи малкото бебе. Това е индивидуално решение. Изборът кърменето да се осъществява в тандем, не крие никакви рискове. Освен ако не е наложително от медицинска гледна точка, може без проблеми да продължите да кърмите и двете деца.

Кърмене

В някои от случаите pо-голямото дете губи интерес към кърменето и се отбива само, тъй като усеща промяна в майчиното мляко. Причината е, че към края на бременността започва да се образува коластра.

Кърменето на две деца определено е висш пилотаж в жонглирането. Подходите са много, а изборът зависи изцяло от комфорта на майката и разположението на децата. Когато свикнете, ще имате възможността да избирате дали да храните двете деца по едно и също време или поотделно.

Изберете ли тандемното кърменe, то първо нахраните бебето поради по-непосредствените му хранителни нужди. Ако децата са близнаци, трябва са се редуват – този, който се е нахранил последен, при следващото кърмене трябва да е първи. Също така е добре да редувате и гърдите. Има много комбинации и позиции, които може да изпробвате, но само след като свикнете да жонглирате с децата.

Близнаци

Добре е да знаете, че тандемното кърмене е доста изморително. За да облекчите режима, карайте по-голямото дете да спи в някой от часовете, в които го прави и по-малкото. Друг вариант е да имате подготвено изцедено мляко. Така някой друг член от семейството ще ви отмени в храненето на децата с шише, поне от време на време.

Тандемното кърмене има много предимства. То намалява ревността между децата и прави по-силна връзката между тях. Освен това ги учи да споделят от най-ранна детска възраст, което винаги е плюс в развитието. Малкото дете получава всички предимства, каквито и бебето. Освен това се смята, че подобно облекчаване на гърдите предпазва от рак на гърдата. Някои майки дори губят тегло.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати