Как да се справим с досадните родители

Досадни родители

Всеизвестно е, че родителите са загрижени за децата си и искат най-доброто за тях, независимо на каква възраст са въпросните наследници. Но понякога тази загриженост прераства в досадно и дразнещо поведение. Въпреки че е почти невъзможно да накарате родителите си да престанат да се месят в живота ви и да натрапват съветите си, има няколко неща, които можете да направите, за да ограничите досадното поведение.

На първо място, трябва да говорите с родителите си. Често те досаждат, защото се притесняват от поведението и постъпките, които не разбират. Оставете ги да се изкажат и внимателно и спокойно изслушайте аргументите им.

Не ги прекъсвайте, не използвайте ирония или сарказъм. За да ви имат за зрял човек, трябва да се държите като такъв. Отговорете на притесненията им, обяснете им логично и смислено възгледите и плановете си.

Често родителите досаждат, защото се чувстват изхвърлени от живота на децата си. Дори и да звучи парадоксално, ще намалите родителската намеса, ако допуснете близките до по-голяма част от ежедневието си.

Запознайте ги с приятелите и интересите си, покажете им с какво се занимавате, дори може да ги заведете на някои от местата, които посещавате и които сте готови да споделите с тях.

Може родителите ви да не разбират, че ви досаждат. Опитайте се тактично да им обясните, че прекаляват с грижите си. Повечето проблеми се дължат на липсата на комуникация.

Досадни родители

Попитайте ги какво искат да знаят и им отговорете открито. Например, ако ви питат за гадже, кажете, че в момента няма какво да споделите, но ще ги държите в течение. Така те ще очакват информация от вас, вместо да надничат през рамото ви.

Поставете и граници, но без да спорите и да започвате конфликт. Обяснете на родителите какво в поведението им ви е досадно и дразнещо и как това изнервя и вас, и тях. Уговорете правила, с които да са съгласни всички.

Например обяснете им, че имате нужда от време насаме и кога да бъде то. Изтъкнете, че те също биха могли да се възползват от такава пауза за личните си занимания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати