Как да удължим живота на дървените мебели?

Грижа за дървени мебели

Мебелите от дърво създават невероятно топла и уютна атмосфера в интериора. Те излъчват лукс, класа, придават елегантност на обстановката и изтъкват достойнствата на помещението, когато са избрани с вкус и мисъл.

Дървото има и други достойнства при мебелировката. То е траен материал, който може да се запази непроменен дори със столетия. Мебелите от дърво представляват интерес за антикварите, а някои от дървените предмети за обзавеждане на дома имат невероятна антикварна стойност.

За да се запази обаче такава мебел, необходимо е да се полагат огромни грижи от хора, които са запознати с всички свойства на обработеното дърво.

Мебелите от дървесина, които са масово производство, също имат дълготраен живот при същите условия - достатъчно грижи и внимателна експлоатация. Как да удължим живота на дървените мебели?

Във всеки дом първата грижа за дървените мебели е те да се държат чисти. Почистването на мебели се прави обикновено с препарат за полиране и мека кърпа. Съществуват обаче известни рискове за хората, тъй като тези препарати са канцерогенни и лесно запалими, защото съдържат преработени петролни суровини.

Може обаче да бъдат заменени с естествени, природни заместители. Дървени мебели можете да почистите с чай. Черният чай е подходящ за тази дейност и се приготвя почти по същия начин, както и за консумация. Разликата е, че времето за запарване на чая трябва да се удължи до 30-60 минути, за да пусне всички танини, които са почистващото средство. Танинът лъска идеално дървото.

Друг вариант е почистване е със смес от зехтин и оцет в съотношение 3:1 в полза на зехтина. Той ще премахне всякакви зацапвания по повърхностите, а оцетът действа като полиращо средство. Оцетът може да бъде заменен с лимонов сок, ако острата му миризма отблъсква собствениците на мебелите, резултатът ще е същият.

При по-сериозни наранявания на дървената повърхност, като прогорени места например, трябва изгореното място да се почисти и изглади с фина шкурка, после да се полира и лакира. Така се постига максимално удължаване живота на мебелите.

Грижа за дървените мебели в екстериора

Грижа за дървени мебели

На всички е известно, че за да се запази дървенията по-дълго, не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, от която се напуква, огъва, избледнява и поврежда силно. Затова в градината си хората по-често слагат мебели от други материали. Дървените градински мебели все пак са търсени, тъй като красотата на дървото не може да се постигне с пластмасови, плетени или други заместващи дървото материали. За любителите на дървени екстериорни мебели ще предложим няколко съвета за запазване на външното им обзавеждане от дърво.

Грижа за дървени мебели за градина започва още с избора на мебелите. Те трябва да са правилно обработени. Правят се от изсушени дървени плоскости, обработени с нужните байцове и лакове, които ги правят устойчиви на влагата, най-големият враг на дървото. През зимата тези мебели трябва да се покрият с подходящи покривала или да се приберат в помещение.

Веднъж изработени, дори и правилно, мебелите от дърво за външно ползване трябва да се поддържат. С байцове и лакове могат да се освежават на 2-3 години за удължаване живота на мебелите. Има и масла, които не позволяват влагата да се задържи върху повърхността на дървото и същевременно му позволява да диша.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати