ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Как да разберем, че котето ни е болно?

Как да разберем, че котето ни е болно?

Болно коте
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
42.20 лв.
Виж ››

Котките могат да бъдат много непроницаеми, що се отнася до вътрешното им състояние. Докато изобщо разберем какво се случва, може болестния процес да е достигнал такъв етап, че вече е твърде късно. Всеки собственик на котка трябва да е наблюдателен дори за най-малкия признак на дискомфорт – няма кой друг да поеме тази задача. Не игнорирайте езика на тялото на котката, а станете експерт.

1. Поведение

Болната котка най-вероятно ще търси най-тъмното и потулено място, където да се потули и да си страда сама. Там тя се свива максимално и притихва. Болестта често кара котките да забравят за хигиенните си навици и да не се почистват. Не се заблуждавайте относно мъркането! То невинаги е знак за удовлетворение – писаните го използват като техника за самолечение също. Затрудненията в дишането се проявяват с изпъната нагоре глава, сякаш животинката се опитва да си поеме въздух. Що се отнася до нарушенията в нервната система, те биват експресирани с гърчове, абнормални движения, блъскане в стени и т.н.

2. Хранене, пиене, уриниране, дефекация

Като собственик на котка трябва ежедневно да следите за апетита на любимеца си, тоалетните му навици и приема на вода. Липсата на апетит при котките е първият алармиращ сигнал за начало на котешко заболяване. Някои болести обаче могат да имат за симптом повишени жажда и апетит – като котешки диабет, например. Честото уриниране, напъването и изхождането извън котешката тоалетна индикират инфекции на пикочните пътища и бъбречната недостатъчност. Неспособността за уриниране е животозастрашаващо състояние, често срещано при котараците.

3. Повръщане

Връщането на скоро погълната храна (регургитация) може да е признак за много състояния. Повръщането на частично смлян материал, от друга страна, се асоциира с натравяне, запушване на червата и др. Трябва да разграничите обикновеното повръщане на топка косми от нездравото такова – за начало, ако животинката повръща повече от веднъж в продължение на 2 дни, може би е време за посещение на ветеринаря.

4. Диария, запек

И двете състояния са нежелани и животозастрашаващи. В голяма част от случаите единичната диария не е причина за притеснение, бидейки резултат от стрес и чувствителност към определен тип храни. Други причини като вътрешни паразити, инфекции, натравяне, обаче, са причина за търсене на медицинска помощ. Кървавата или водниста диария, акомпанирани с повръщане, имат нужда от спешна намеса. Когато котката има запек, тя често се напъва дълго и мяука, докато се изхожда, като изпражненията не са цялостни и са силно втвърдени.

5. Кашлица

Котешката кашлица може да бъде признак заболявания на котето, сред които попадане на чужди тела в дихателния тракт, прогонване на топки косми, алергии, астма, тумор, сърдечни заболявания, пневмония и набор от заразни болести при котките. Когато симптомът продължи повече от ден, веднага се свържете с ветеринар. Спешна помощ извикайте при неспираща кашлица, означаваща затруднено дишане, особено ако е акомпанирана с посиняване на венците.

6. Цвят на венците

Следете венците на котето за признаци за заболявания

Ако писаната ви допусне подобно докосване по муцунката, опитайте се да проверите цвета на венците – той може да ви даде идея какво се случва вътре в тялото на животинката. При здравите животни те са тъмнорозови и след натиск бързо възвръщат цвета си (диагностичният метод се нарича време за напълване на капилярите, или ВНК). Анемията при котките се проявява с бледи венци и повишено ВНК, жълтите венци индикират жълтеница и увреждания в черния дроб, яркочервените пък натравяне с въглероден оксид или прегряване. Забележите ли разпръснати червени точици, вероятно става въпрос за проблеми в кръвосъсирването. Синкавите оттенъци са свързват с недостиг на кислород. Инфекциите на устната кухина се проявяват с лош дъх и болка при докосване на венечната дъга. Това са други признаци за заболявания при котките.

7. Телесна температура

За измерване на телесната температура на котката ви имате нужда от електронен ректален термометър. Лубрикирайте връхчето му и проникнете 2-3 сантиметра в ректума, след което го допрете до горната стена. Изчакайте звуковия сигнал, индикиращ приключване на измерването. Нормалната телесна температура на котката е около 38-39 градуса и всяка промяна над 0.5 градуса сама по себе си трябва да е причина за посещение на ветеринар, защото може да подсказва за заболяване при котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати