ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Животозастрашаващи заболявания при котките

Животозастрашаващи заболявания при котките

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
52514
При животозастрашаващи заболявания котките имат нужда от незабавна помощ
Органайзер за препарати с дръжка-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Органайзер за препарати с дръжка
11.00 лв.
8.80 лв.
Виж ››

Загубата на домашен любимец е огромна мъка за един добър собственик. Уви, продължителността на живот при котките е кратка и хората трябва да се справят със загубата на пухкавия член на семейството.

Домашните любимци са близки и обичани като децата. Отпътуването от живота на любимата котка или котарак е истинска скръб за собствениците. Кои признаци подсказват, че вашият пухкав приятел страда от опасно котешко заболяване.

В случай на сериозно котешко заболяване, трябва да запомните най-важното – не можете да самолекувате животинката и да се надявате, че болестта ще премине сама! Трябва незабавно де се свържете с вашия ветеринарен лекар. Само той е в състояние да направи бързо диагнозата и да предпише необходимото лечение на вашата котка. Трябва не само да обичате своята котка, но да следите внимателно нейното котешко здраве.

Това не е трудно да се направи, защото вътрешното състояние на животното се показва и във външния му вид. Какво трябва да ви тревожи във външния вид на котката: безпорядък, лош апетит или лакомия, прекомерна активност или уединение, ходене до котешката тоалетна рядко или обратно – често, разстройство, повръщане при котката, рязка загуба на тегло или котешко затлъстяване.

Всички тези признаци подсказват, че може да става дума за животозастрашаващо заболяване при котката ви. Само на основата на едно от изброените състояния на котката трябва да се свържете с ветеринарния лекар. Ако пропуснете, има риск животното да си отиде.

Болестите, които застрашават живота на котката, са, : ушни кърлежи, урологичен синдром, бяс, котешки имунодефицитен вирус, инфекциозен перитонит, инфекциозен ентерит. Всички (с изключение на котешки имунодефицит) от тези заболявания могат да се лекуват, но за това е необходимо да се консултирате със специалист още в първите часове.

Болната котка трябва да бъде прегледана от ветеринар

А можете да постъпите и още по-мъдро, да извършите навременна профилактика и да направите необходимата ваксинация на котката. В противен случай гледката на умиращия домашен любимец, ще бъде дълго пред очите ви.

Опитайте и се постарайте да помогнете на вашия любимец. Като минимум – отведете го на лекар! Често животните се приспиват. Мнозина смятат евтаназията за по-хуманен метод, чрез който болното животно се спасява от огромни мъки. Хората обаче се отнасят по различен начин към това. Друг е въпросът как самите животни се отнасят към това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати