Когато котката не дава да я галят

Галенето на котката трябва да става много внимателно

Котките неслучайно си съперничат с кучетата като най-популярни домашни любимци. Това се дължи на факта, че те са изключително любвеобилни, макар да не го показват непрекъснато, пухкави, сладки и много привързани към дома и стопанина си. Котешкото мъркане е ефикасен лек срещу стрес, а галенето на котката е ритуал, който е еднакво полезен и приятен и за двете страни.

Известно е, че котките много обичат да ги галят. Ласкавите ръце на стопанина носят на малкия домашен любимец спокойствие и нежност, от които се нуждае. Но се оказва, че и тази всеизвестна максима невинаги е вярна. Често котките не позволяват да бъдат галени.

Защо котката не дава да я галят?

Ако мъркащата топчица е наблизо, на стопанина спонтанно му се приисква да я погали. Невинаги обаче ласките се приемат с удоволствие. Затова човекът трябва да отчете по какъв начин котето се е доближило до него. Ако главата на котенцето е обърната към човека, това е знак, че не възразява срещу това да бъде погалено.

Ако стопанинът вижда задната страна на тялото, може да прокара нежно ръката си по опашката. Галенето на котката винаги трябва да бъде бавно и по посока на растежа на косъма на котешката козина. Котките по правило не обичат грубите движения. Отказът от така харесваното общуване с този вид може да се дължи на грубия начин, по който стопаните галят своя домашен любимец.

Ако котката започне да отстъпва назад при опит да бъде погалена, трябва да бъде оставена на мира. Невинаги домашният любимец е настроен за галене. Желанието на котето да не бъде обезпокоявано трябва да се зачита.

Котките също като хората са различни по характер. Някои котки не обичат да бъдат галени, особено ако това става почти непрекъснато.

Котката може с радост да посреща желанието за ласка, но скоро след това да се отдръпне и даже да хапе при опит да бъде галена. За да не бъде изненадан стопанинът на котката, трябва да следи движенията на своя малък приятел. Махането на опашката на котката и лекото напрежение в тялото издават, че галенето в този момент трябва да спре.

Поначало галенето на котката трябва да трае не повече от минута. Котето само ще покаже, ако иска още нежност. Побутването на ръката на човека с носле и протягането към стопанина е недвусмислена покана от котката да бъде галена.

Отношенията между човека и малката пухкава топчица, с която съжителства у дома, са идентични на отношенията между хората. Те се градят на взаимно доверие и зачитане на желанията. Следете езика на тялото на котката си и всичко ще бъде наред.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати