ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Признаци, че кучето има глисти

Признаци, че кучето има глисти

При съмнение, че кучето ви има глисти, заведете го на ветеринар
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Чревните паразити могат да причинят тежко и животозастрашаващо заболяване. За голяма изненада на много собственици на домашни любимци, няколко кучешки и котешки паразити се предават и на хората. Ето защо разбирането на паразитните опасности за здравето, симптомите, лечението и превантивните мерки е важно за цялото домакинство, а не само за благополучието на вашия любимец.

Има много различни паразити – от кръгли червеи и тения, през кокоши или плоски червеи. Симптомите на повечето съвпадат, така че при проявлението им при вашия любимец не се бавете, а посетете ветеринар.

Кучетата с глисти могат да не показват очевидни външни признаци на инфекция. Нормалните движения на червата не изключват възможността от инфекция с паразити. Въпреки това, когато са налице признаци на глисти при кучетата, те могат да включват диария или кръв в изпражненията, промяна в апетита, опадване на козината, загуба на тегло и явни признаци на дискомфорт в корема или ректума, уголемяване на корема, скосяване на задните части и излишно облизване или дразнене около ануса. Някои паразити могат да причинят тежка загуба на кръв и дори смърт, особено при млади, слаби или недохранени кучета.

Понякога в изпражненията на заразените домашни любимци могат да се видят червеи. В изпражненията възрастните кръгли червеи и анкилостоми се появяват като малки до едри, почти бели до кафяви, паразити с форма на спагети. Човек е възможно да се зарази при контакт с кръгли червеи и анкилостоми.

Самите паразити изглеждат като малки, почти бели до жълтеникави сегменти в изпражненията или прилепнали към козината около гениталната област. Живите сегменти са бели, с дължина от 1 до 5 сантиметра и могат да се разширят и свият. Мъртвите червеи, които кучето е изкарало от организма си, наподобяват сусамови или оризови зърна и са с по-тъмен цвят.

Кучетата с глисти могат да са летаргични

Ако не се лекуват, червеите могат да повредят вътрешните органи на вашето куче и да доведат до загуба на съзнание и смърт. Ако подозирате, че кучето ви има глисти, заведете го в най-близкия ветеринарен кабинет. Повечето чревни червеи се лекуват лесно и вашият ветеринарен лекар ще ви предпише лекарство въз основа на диагнозата.

Болестта на сърдечния глист обаче може да бъде скъпа и трудна за вашето куче, така че най-доброто лечение е прилагането на месечно превантивно лекарство (което може да предотврати и други инфекции с глисти при кучетата). Консултирайте се с вашия ветеринар за препоръки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest