Опасности за кучето, дебнещи в двора и дома ви

Опасности за кучето в дома

Всеки вещ собственик на куче знае, че оставянето на любимеца без контрол в кухнята е рецепта за бедствие. Най-вече причина за това е хаосът, който ще заварите, когато се приберете. Има обаче и други много по-важни причини за това. Истината е, че в домът ви дебнат различни опасности за кучето.

Много собственици на кучета нямат представа, че дъвките без захар, ароматизираните свещи и шоколадът са токсични храни за кучета. Имате ли нещо в дома или градината си, което би могло да бъде отровно за кучешкия ви приятел?

Ако не сте сигурни, прочетете долните редове, където ще ви представим няколко обичайни опасности за кучето в дома и двора.

Първо в списъка е кафето. Кофеинът може да ви направи по-енергични, но няма същия ефект върху вашето куче. Всъщност и котките, и кучетата са по-чувствителни към кофеина от хората и той е токсичен за тях.

Дръжте всички кофеинови напитки, както и капсули и зърна от кафе, възможно най-далеч от домашните си любимци, тъй като дори малко количество кофеин може да ги направи неспокойни, да предизвика треска и повръщане или дори тремор.

Ароматизираните свещи, както и някои силни етерични масла, могат да раздразнят носа, очите и белите дробове на домашните любимци. Не забравяйте, че сетивните им органи са много по-чувствителни от вашите, така че те ще бъдат по-податливи на силни аромати.

Неща като ароматизирани свещи, освежители за въздух, тамян и потпури могат да повлияят на здравето им, причинявайки рани в устата на кучето. Когато избирате домашен аромат, изберете по-мек и попитайте дали продуктът е безопасен за домашни любимци, преди да го закупите.

Опасности за кучето, дебнещи в двора и дома ви

Кучетата са единственият известен вид, чувствителен към макадамия. Ветеринарите не са сигурни какво причинява токсичността, но кучетата проявяват симптоми като слабост, повръщане при кучето, треска, мускулен тремор и депресия след поглъщане дори на най-малкото количество от тези ядки.

Обърнете внимание, че много вкусни бисквити и полезни сладкиши за хората съдържат ядки от макадамия, което е още една причина да не споделяте нито едно от своите лакомства с вашето кученце.

Когато се занимавате с градинарство, опитайте се да не включвате кучето си в забавлението. То може да грабне парче от вашите градински пособия, мислейки, че е вкусно кучешко лакомство, което може да бъде наистина опасно.

Някои торове и какаов мулч са потенциални опасности за кучетата. Ветеринарите съветват, че е най-добре напълно да се откажете от използването на химически торове, тъй като кучетата често са алергични към тях и могат да развият кожни обриви при контакт с химически третираната трева или други растения.

Опасности за кучето, дебнещи в двора и дома ви

Гроздето също е невероятно токсично и потенциално фатално за кучетата, тъй като може да причини бъбречна недостатъчност при кучетата. Не давайте грозде на кучето! Същото важи и за стафидите.

Електронните цигари не са добри за хората, но са десет пъти по-опасни за вашето куче, отколкото са за вас. Течността в пособията за пушене е изключително отровна за кучето и води до почти сигурна смърт при домашните любимци.

Шоколадът също съдържа кофеин, особено тъмният шоколад, който има висока концентрация на какао. Но в него има и теобромин, който също е много опасен за кучетата. Ето защо дори и най-малките количества шоколад могат да изложат на опасност живота на вашето куче.

След като знаете тази информация, постарайте се да обезопасите дома си за кучето старателно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати