Как да дезинфекцираме дрехите си

Дезинфекция на дрехите

Макар тази статия да е написана предимно във връзка с пандемията от коронавирус, който за съжаление, се очертава да ни тормози и в бъдеще, дезинфекция на дрехите се налага от време на време и от чисто хигиенни съображения.

Както и ако дрехите ни са били нападнати от вредители - ситуация, която няма нищо общо с пандемията. Ето как да дезинфекцирате дрехите си!

1. Дезинфекция чрез излагане на дрехите на много ниска температура

Както високата температура, така и минусовите има дезинфектиращ ефект. Това означава, че колкото и налудничаво да ви изглежда, можете да оставите дрехите си във фризера. Например ако пералнята ви се е повредила, а имате спешна необходимост от дезинфекцията на дрехите си.

2. Дезинфекция чрез излагане на дрехите на много висока температура

Пране на дрехи

Това може да се случи, когато изперете дрехите си на по-дълга програма и то на 90 градуса. Естествено, не всички материи позволяват подобна практика, така че погледнете преди това инструкции им за пране, дадени от производителя им. В никакъв случай не можете да перете на толкова високи градуси деликатните тъкани, каквито са коприната и вълната. Също и цветните материи. Можете обаче да ги оставите за няколко дни на слънце, като вземете предвид факта, че това може да доведе до избелване на цветовете.

3. Дезинфекция с помощта на специални препарати

Повечето препарати, които са предназначени за премахване на петна от дрехите, имат и дезинфектиращи свойства. Имайте предвид, че тези почистващи препарати са доста силни и могат да доведат до рискове за човешкото здраве.

4. Дезинфекция с помощта на специални уреди

Дезинфекциращи средства

Ако разполагате с парочистачка например, изобщо не се двоумете да я използвате за дезинфекция на дрехите си. Високите градуси тук отново са необходимост за справяне с проблема.

5. Дезинфекция с природни средства

Когато човек желае да дезинфектира дрехите си, той обикновено веднага се насочва към гореспоменатите специални препарати. Като белината например. Вместо нея, бихме ви препоръчали да изберете използването на природни средства за дезинфекция - лимонов сок, сода за хляб или газирана вода, както и бял оцет. Последният е особено подходящ за прилагане върху цветни тъкани.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати