ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Спести време с тези трикове за лесно гладене

Спести време с тези трикове за лесно гладене

Трикове за лесно гладене

Гладенето на прането е дейност, която не се харесва на повечето домакини. Това е еднообразна работа, която често е трудоемка, бавна и трудно дава добри резултати. Избягване на непрекъснато гладене може да се постигне с покупката на дрехи от изкуствени материи, които не се мачкат, и това е опция, но пък те имат други недостатъци, които надхвърлят тази им полза. Ето защо гладенето си остава единственият начин да изглеждаме добре в дрехите, които носим. Можем обаче малко да облекчим тази досадна домакинска работа с някои трикове, улесняващи гладенето.

Гладене с фолио

Този трик намалява времето, необходимо да се оглади дрехата наполовина. Необходимо е само да се постави домакинско фолио под покривалото на дъската за гладене. Най-добре да се фиксира с тиксо.

Фолиото отразява топлината, идваща от избраната ютия. По този начин дрехата се глади едновременно от двете страни. Времето, необходимо за гладене, вече е 2 пъти по-малко, а досадните гънки се изглаждат по-добре.

Може да се ползва за всякакви тъкани, в това число и деликатните. При леките материи, които лесно изгарят, трябва просто да се подържи ютията над дрехата. Топлината се отразява от фолиото и фината материя се изправя, без да се повреди.

Трик с картон

Бързо гладене

Често при бързо гладене се получават нови гънки на вече изгледани места. За да се избегне необходимостта от повторно гладене на нови гънки, може да се ползва парче гладък и чист картон. Той се поставя между предната и задната част на дрехата, за да се избегнат гънките на вече огладената страна.

Трик за гладене на плисета и солей

За са се изгладят добре нагънати на плисе дрехи, плисираните части е добре да се фиксират. Може да се ползва кламер за целта. Глади се само по дължина, до достигане на желания резултат.

Гладене на видими части на дрехата

За да се спестят време и усилия, може да се гладят старателно само тези части, които ще се виждат. Например, ако се носи рокля със сако, което няма да се съблича, ръкавите може да не се изгладят старателно, а само долната част, която ще се вижда. Ако блузата или ризата ще бъде запасана в красив панталон или стилна пола, тази част, която остава под панталона или полата може да се глади по-малко от видимите части.

Използване на помощни средства

Сгъване след гладене

Използването на специални спрейове за гладене улеснява много процедурата и спестява време.

Гладене в подходяща околна среда

По-лесно е да се глади в добре осветено помещение. Естествената светлина понякога пречи да се забележат гънки и се налага повторно гладене след обличане.

Вижте още тънкости при гладене и съвети за лесно почистване на загоряла ютия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати