ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Съвети при избора на пердета

Съвети при избора на пердета

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Съвети при избора на пердета
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Пердетата са изключително важен детайл от цялостното излъчване на стаята и интериора. Може да изберете пердета в цвят, който контрастира със стените или пък такива, които да бъдат нежен фон на основния цвят на стаята.

Не купувайте едни и същи пердета за всяка стая. Съобразете се с това и декорирайте прозорците стая по стая. Факт е, че едни пердета биха отивали на всекидневната и съвсем други – на вашата спалня.

Полупрозрачните пердета са много популярни. Ако желаете дискретност обаче, те са напълно неподходящи. Тези пердета не бива да се слагат в спалнята, но ако решите все пак да ги сложите там, задължително трябва да имате и една по-плътна завеса над тях. Подходящо е да купите плътни пердета и в случаите, когато желаете да си поспите до по-късно. Цветът на пердетата за спалня може да бъде малко по-тъмен и мек, не бива да дразни окото.

Дневната стая и кухнята обаче нямат нужда от по-специална дискретност и затова може да изберете полупрозрачните пердета. Това са стаи, в които е хубаво да има повече светлина, за да изглеждат по уютни и приветливи. Освен това, такива пердета носят усещане за лекота и свобода, което е допълнителен плюс за всекидневните стаи.

Изборът на пердетата трябва да бъде свързан с цялостния дизайн на стаята. Това означава да бъдат в сходни нюанси с дамаските на избраните мебели и килимчета, а в спалнята да са в един цвят с покривката на леглото.

Пердета за всекидневната

Материите на пердетата трябва да отразяват материалите в стаята, а плътността им отразява цялостното усещане на декорацията в стаята.

Тежките пердета са за спалнята, а ефирните за останалите стаи. В кухнята може да поставите практични, но весели пердета, които ще ви придават допълнително настроение.

Размерите на пердетата се определят по следния начин – минималният размер, който е необходим е един път и половина ширината на прозореца, а максималният /за по-тежки драперии/ е не повече от три пъти.

Дължината на пердетата се определя, след като вече е окачен корниза. Те не бива да се влачат до земята. Най-добрият метод за определяне на дължината е като измерите разстоянието от кукичката за захващане на корниза до долния ръб, докъдето ще стига пердето.

Завеси за спалнята

Другото, с което трябва да се съобразите, са шарките. Големите шарки не са подходящи за малки стаи и обратното – малки шарки не изглеждат добре в големи стаи.

Вижте още полезни насоки какви завеси да изберем за дома и тънкости при шиене на пердета, а ако желаете да си закупите пердета, разгледайте тези обяви за пердета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest