Пране с твърда или мека вода

Пране с твърда или мека вода

Всеки от нас е гледал хиляди пъти рекламите, в които ни убеждават, че водата в тръбите е твърда и уврежда пералната ни машина заради котления камък, който се образува. И това не е само рекламен трик – истина е, че твърдата вода образува котления камък, защото съдържа високо съдържание на минерали.

Много по-добър вариант е да се пере с мека вода. Котленият камък, който се образува от твърдата вода, не е проблем само за пералната машина, той разрушава и съдомиалната, освен това се отлага в душовете ни, в тръбите, във ваните и мивките и т.н. За да можете да перете с мека вода, можете да си купите различни препарати, които се предлагат на пазара и които ще ви помогнат с този проблем.

Защо не е хубаво да перем с твърда вода?

Като за начало, заради нея се намалява животът на по-голямата част от уредите ви и особено на пералнята, в която всеки ден влиза огромно количество вода, увеличава се употребата и съответно разходите на енергия, а също и употребата на препарат. Уредът започва да работи все по-трудно, докато в един момент не спре изцяло. Пералнята ви започва да се затруднява и постепенно спира да работи – натрупването на калций и магнезий не позволяват качественото разпенване на праха за пране, което от своя страна води до натрупване на утайка върху дрехите ви, която може да предизвикат сърбеж и дори обрив по кожата ви.

Защо е по-добре да перем с мека вода?

Меката вода ви спестява енергия, позволява на уредите ви да работят през целия си жизнен цикъл, за който са предвидени, прави дрехите по-меки и нежни. Предлагат се различни методи, които могат да помогнат в омекотяването на водата – препарати, прахове, таблетки.

Пране с твърда или мека вода

От друга страна се твърди, че антиваровичните препарати, които се съдържат във всички прахове, всъщност не помагат за това в пералнята да не се отделя варовик от твърдата вода, а по скоро да може пералнята да може да изпере въпреки натрупалия се варовик. Процесът с отлагането на варовик продължава и той изобщо не е толкова бърз, както ни разказват в рекламите. Но това зависи от твърдостта на водата.

Живее ли пералнята по-дълго с различните таблетки и прахове, които ни се предлагат не може да се каже със сигурност. Единственият начин да разберем е да опитаме да не ги използваме и да проверим колко време ще работи машината – но това е доста скъп експеримент. Непрекъснато се появяват нови и нови изследвания и опровержения, които пък ни убеждава, че последното нещо, което ще развали пералнята ни, е варовикът. В крайна сметка това, което трябва да знаем, че прането с мека вода е по-добре и за нас, и за машината, и за бюджета, и за самите дрехи.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
пенка
пенка
07.05.2013 10:57
И какво да направим сега като по тръбите тече твърда вода???
0
0