Кое отопление е най-икономично през зимата

Кое отопление е най-икономично през зимата

С идването на зимния сезон, все по-големи стават сметките за ток. Съществуват няколко начина за отопление, но освен да успява да ни сгрее, добре е месечната калкулация за отоплението да не ни изненадва. Има ли някакъв икономичен вариант за топлината през зимата?

През последните няколко години електрическото отопление се оказва най-скъпият начин за сгряване през студените месеци. Цените стават все по-високи, а времето през, което си включваме отоплителните уреди – все по-малко.

Според проучване парното е вече по-евтин вариант в сравнение с електрическите уреди. Газта също е по-приемлив начин за отопление. А ако желаете да спестявате достатъчно – това най-добре може да случи, ако се отоплявате на въглища или дърва.

Очаква се през тази зима цените за среден апартамент отопляван на ток (около 100 кв.) в края на зимния сезон да ви е струвал около 1400–1500 лв. Разбира се, с честата промяна на цените на тока, съвсем нормално е хората да се обърнат към по-достъпни методи на отопление.

Кое отопление е най-икономично през зимата

В случай, че сте от онзи голям процент хора, които имат парно, калкулацията в края на зимния сезон, ще ви излезе малко по-приемлива – около 1100–1200 лв. И ако това ви се струва твърде много, има още няколко варианта, към които можете да прибегнете.

Онези от нас, които са на газ, ще броят в края на зимата по-малко пари – не повече от 1000 лв., което до тук се оказва най-добрата сума. Разбира се, който и начин да изберете за отопление, има много фактори, които допринасят за увеличаване или намаляване на цените, затова бъдете подготвени, че може и да не видите тези цифри в сметките си.

Най-достъпно си остава отоплението с дърва или с въглища. Този вид топло също има своите минуси, но те няма да бъдат усетени по джоба ви. Тук цените зависят от това какво е жилището, къде живеете, колко топло искате да бъде в дома ви. Според изчисления, крайната калкулация, ако имате среден на големина апартамент, няма да ви излезе повече от 800 лв. за целия отоплителен сезон.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Milena 2
Milena 2
16.11.2015 21:02
Кооперацията не ни е голяма 2 входа сме и просто попаднах ме на готини съседи с които се разбира ме и никой не се прави на циганин да краде от другия ток парно вода или друго както на повечето места. Jивяла съм в голям блок знам много добре как съседите откачваха радиаторите и слагаха такива без топломери и се правеха на ощипани само и само да направят малко икономия. Не правя реклама на топлофикациите но просто никой не може да ме убеди че да плащаш парно било скъпо а всички се разхождат с къс ръкав зимата в нас
0
0
Milena
Milena
16.11.2015 20:42
Чета ви коментарите и аз реших да кажа как се отоплява ме в нашата коперация. Всички сме на парно от теца кооперацията е ново строителство. Всички сме записали пълна кубатура за отопление за топла вода почти всички плаща ме еднакви кубици +/- 1-2 разлика.Сметките на всички не е била по висока от 160 лева ( в големите студове ) парното се използва и във входовете ни а не както масово свалят радиаторите по повечето входове. Един отоплителен сезон ми излиза около 1000 лева грубо но не са чак толкова. В тези 1000 лева ми влиза парно, топла вода и само няколко разкарваня до най близката каса за плащане на парно. Не чиста печки, не цека дърва, не влача въглища, не се чудя дали ще паднат толкова ниско температурите и климатика да замръзне или тока да спре и да ми треперят зъбите че климатика не работи не разнасям газови бутилки. Пък вие си направете сметка за тези 100-200 лева дето ги икономисвате колко пък работа си отваряте. Забравих да кажа живея в София
1
0
ReDboY
ReDboY
29.11.2015 04:24
Съгласен съм с теб Миленче.от парното по хубаво няма.чистичко,топличко и приятно.няма цепене и мъкнене на дърва и въглища...няма пушеци...пепел и тем подобна мръсотия,която е и вредна на всичкото отгоре.А за това,кое е по икономичният вариант изобщо няма смисъл да се говори,или спори,защото навсякъде цените са различни и на места(както в моят случай) е доста по евтино да си на централно парно отопление от колкото на твърдо гориво.Така,че що се отнася до икономията всеки сам си преценя нещата,но ако говорим за безопасност...то определено централното парно отопление е най-добрият и безопасен вариант.
1
1
doggnap
doggnap
08.06.2015 11:35
най-добрият вариант е добра изолация и дограма
1
0
Юрий Славчев
Юрий Славчев
02.11.2014 11:41
Между другото мога да потвърдя за отоплението на твърдо гориво - наистина е най-добрия вариант.
Сега плъзнаха едни нови котли Липснеле и Стропува, има ли някой ползвал ги досега? Идеята им е че горят отгоре надолу и по този начин изгарят много по-малко гориво от обикновените котли.

изглеждат еднакви, но има разлика в цените, не мога да разбера кои-са по-добре?

1
0
95264
95264
19.01.2014 19:21
апартамента ми е с 3 помещения югозападно изложение , в балкана. през последните 3 зими изгорих 10 кубика дърва / около 500 лв. по-малко от 200 лв. на отоплителен сезон / и не повече от 3 пъти съм зареждала 2-те бутилки за газ всяка година .отоплявам се с готварска печка с водна риза и навсякъде радиатори .мисля , че това е най-икономичния вариант за отопление.
0
0
ани
ани
19.01.2014 19:16
а как ще ми обясните моята сметка за ток не пада под 70 лева .парното ми е на дърва и въглища готвя на газ боилера е към парното и се включва много рядко
1
0