ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Какви завеси да изберем за дома ни

Какви завеси да изберем за дома ни

Завеси

Цялостният изглед на стаята зависи от много различни компоненти. Един от най-често забравяните са завесите - за тях обикновено бюджета не достига. Те придават истински уют на дома. За да изберем правилните завеси за нашият дом, трябва да се ориентираме по следните няколко параграфа:

1. За коя стая ги избираме?

2. От какъв материал искаме да бъдат те?

3. Какви цветове ще пасват най-добре на стаята и останалите мебели в нея?

4. Какъв е корнизът, на който ще закачим пердетата?

Не бива да избирате едни и същи пердета за целия си дом. Никак няма да изглежда добре ако в стаята на детето сложите стилни пердета, подходящи за хол или пък хола декорирате със завеси с детски мотиви. Всяка стая, за която сте решили, че искате да „облечете” с пердета трябва да бъде правилно декорирана. Можете да си сложите такива, които да пасват напълно цветово или да добавите контраст като изберете напълно различен цвят за пердетата.

Добра идея за пердета в хола или дневната са завеси направени от полупрозрачен материал – те намекват за себе си достатъчно, но ако искате да сложите завеси в спалнята или детската стая не се спирайте на такива. За тези две стаи по-добре изберете завеси от плътен материал – добре е да имате малко уединение. Ако все пак сте решили, че полупрозрачните завеси ще се връзват чудесно с интериора в спалните помещения, добавете и едно плътно перде.

Щори

Осен това всеки материал има различна пропускателна способност. При покупката им е добре да се съобразите и с този факт. Твърде плътните пердета в хола или дневната ще „затворят” стаята прекалено много и няма да допуснат светлината, от която се нуждае стаята, в която ще прекарвате по-голяма част от времето си, когато сте у дома.

Не избирайте завеси от копринен материал особено ако стаята ви е огрята от слънце. Коприната има способността да избелява прекалено бързо и не след дълго ще се наложи да купувате нови завеси.

Когато избирате корниз, съобразете се с дължината на прозореца, както и с вида на самия корниз. Можете да избирате между метални, дървени, струнни и пластмасови. Ако в стаята ви има много дървени мебели и орнаменти, дървеният корниз ще бъде чудесно допълнение, докато пластмасовия няма да стои на мястото си.

Рейтинг

5 3
4 10
3 2
2 7
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати