ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Кои са най-опасните почистващи препарати

Кои са най-опасните почистващи препарати

Почистващи Препарати
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
33.00 лв.
Виж ››

Препаратите, които използваме за почистване на дома, обикновено са сложени в тъмен шкаф, който е далеч от очите и ръцете на децата.

Всичко това родителите правят с идеята детето да не достигне до опасните химикали и да прояви любопитство към тях. И въпреки, че смятаме, че отделяйки ги в отделно помещение нещата се решават, истината е, че това е само едната страна на монетата.

Защото макар и скрити в онзи шкаф, тези препарати ние използваме ежедневно в домовете си и това вреди достатъчно на нас и на любимите ни хора. Всички онези препарати за прибори, за пране, които са опаковани красиво и миришат прекрасно, са доста по-опасни, отколкото предполагаме в действителност.

Домакиня

Учените категорично заявяват, че препаратите, с които чистим у дома, могат да повлияят в негативен аспект на здравословното ни състояние.

Специалистите ни предупреждават, че алергиите и дихателните смущения, нарушения в сърдечно-съдовата и имунната система са само част от проблемите, с които можем да се сблъскаме.

Най-опасните препарати за дома са онези, които използваме в банята. В това число се включват не само белината, която прави бялото искрящо бяло, а и препаратите за премахване на мухъл, тези за отстраняване на плесента.

Всякакви продукти, които съдържат хлор и амоняк, не трябва да се използват у дома за каквото и да било, тези вещества са опасни при вдишване.

Мухъл

Особено опасно е да ги използваме в помещения, където няма необходимото проветрение като бани или тоалетни. И макар, че за повечето подобни препарати се използват ръкавици, това в никакъв случай не означава, че не си вредим. Вдишвайки тези миризми, нанасяме вреда на дробовете си.

Следващите атрактивни препарати, чиито реклами сме гледали неведнъж по телевизията и които също ни вредят са ароматизаторите. Много голяма част от тях, независимо колко хубаво ухаят, съдържат вещества, които са изключително вредни за белите дробове и бъбреците, черния дроб.

Според д-р Ан Стейнеман, изследовател от Университета във Вашингтон, всички продукти със силни аромати, в това число и праховете за пране, сапуните, омекотителите, единствено увеличават опасните химикали, които ние вдишваме.

„Естествените” препарати срещу вредители, вредят не само на насекомите, а и на нас самите. Разбира се, дори да искаме няма как да избягаме от всичко, което ни вреди, но поне в домовете си можем да избягваме опасните продукти, като ги заменим с известните вече биопродукти.

Друг вариант е да използвате добре познатите класически рецепти за почистване на дома с помощта на оцет, сода, сол и пр., които ще изчистят, без да навредят на здравето ви по никакъв начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати