ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Съвети при избора на тапети

Съвети при избора на тапети

Тапети
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
42.20 лв.
Виж ››

Изборът на тапетите е съществена част от интериора в дома. Можете да изберете между изключително богати палитри от цветове и форми, а също и дали да бъдат миещи или не, релефни или не. Но как да изберем правилните тапети за стаята?

- Едно от най-важните неща при избора на тапетите е да прецените в коя стая ще бъдат сложени. Ако помещението е тъмно, трябва да изберете възможно най-светли тапети.

Домашни майстори

- Освен това преценете и големината на стаята. Ако подберете едри рисунки, това ще намали обема на стаята, в която ги слагате. Същото се отнася и за ярките цветове.

- Ако искате да разширите оптически помещението, подберете продълговати мотиви – това ще направи стаята оптически по-висока. Ако изберете напречни – помещението ще се разшири.

Тапети за спалня

- Когато купувате тапетите, трябва да сте пресметнали точно колко ще са ви нужни за стаята. Хубаво е да вземете една ролка в повече.

- Ако стаята, където ще слагате тапетите е от северната страна, подберете по-топли нюанси. Съответно ако е от южната страна – да бъдат по-студени.

- Можем да разделим тапетите най-общо на три отделни групи. Едните са миещи и немиещи, а другата група са според външния слой и основата – от винил, от естествени материали, хартиени и т.н. Третата група са небоядисващи и боядисващи се.

Лепене на тапети

- При закупуването им огледайте дали номерата на ролките съвпадат, за да не се приберете у дома с няколко вида тапети.

- Независимо кои тапети сте си избрали, преди да ги нанесете трябва хубаво да ги огледате за някакви дефекти.

- Ако искате можете да комбинирате тапети с латекс, но е важно първо да изберете тапетите. Латексът има голяма цветова гама и ще ви бъде по-лесно да го напаснете към тапета.

- В случай, че искате текстилни тапети, имайте предвид, че не са подходящи за стая, където има много миризми или пък се пуши. Рискувате да попият всички аромати. Ако все пак желаете точно такива, попитайте за характеристиките им, защото има специални текстилни тапети, които са обработени и нямат този недостатък.

- Тапетите от естествени материали са малко по-скъпи и трудно се напасват, когато се слагат. Но пък в крайна сметка, не всичко трябва да бъде еднакво, понякога и в това има известен чар.

- Релефните тапети, които създават 3D ефект са интересно решение, но внимавайте ефектът да не се превърне в дефект. Създават малко по-натрапчива визия на стаята и крайният ефект може да не ви допадне.

- Лепенето на тапети не се отдава на всеки, така че ако прецените, че не можете да се правите, най-добре извикайте квалифициран майстор, за да може да се насладите на крайния резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати