ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Основните стилове интериорен дизайн

Основните стилове интериорен дизайн

Интериорен дизайн

Има няколко основни видове интериорен дизайн, които видимо се различават един от друг. Всеки един от стиловете има своите особености, а това дали ще го харесате зависи от вашия индивидуален вкус.

Модерен стил

При него е характерна математическата точност, с която са разпределени мебелите в жилищното пространство. Прекалено ярките цветове са изключени, а акцентът при обзавеждането пада върху непринудеността. Често срещано е съчетаването между черно, бяло и сиво.

Класически стил

Детайлите при този стил се оформят от геометрични фигури като кръг квадрат или правоъгълник, но е нужно те да бъдат изчистени – без излишни декорации и украси.

Класически стил

При класическия стил се набляга върху богатството на детайлите. Мебелите трябва да са самата изящност и да напомнят на произведения на изкуството. Ярките цветове трябва да са съчетани с пастелни или неутрални тонове. Задължително е да присъстват флорални мотиви или картини, напомнящи миналото.

Ретро стил

Този стил силно напомня на 50-те, 60-те и 70-те години. Неговите мотиви са част от известния Pop art, който е част от почити всяка сфера на изкуството. Детайлите играят важна роля, като е необходимо да бъдат игриви, шарени и забавни.

Нестандартен стил

В този стил свободно се съчетават ярки цветове и принтове. Задължително присъстват геометрични фигури, карета, линии и дори илюстрации на лица, животни и известни личности по стените.

Нестандартен стил

Макар че на пръв поглед този интериорен дизайн може да изглежда доста необичаен, мебелите и детайлите в него напълно се свързват едни и други.

Ярките цветове са задължителни, но те умело трябва да бъдат съчетани с тексурата на мебелите. Например ексцентричен, но и много красив, може да бъде един пън в хола, но ако го поставите, то и масата за кафе трябва да е дървена и в същите цветове.

Позволени са експерименти и като шкафове от куфари.

Съвременен стил

При съвременния интериорен дизайн е важно да се подбере правилната цветова гама. Подходящо е да заложите предимно на светли и пастелни тонове, които лесно се съчетават.

high-tech стил

Този стил трябва да създава удобство, уют и хармония, заради което мебелите трябва да са изработени от естествени материали като дърво, кожа и кадифе. Трябва да се избягват пищните възглавници и флоралните мотиви.

High-Tech стил

В този модерен стил акцентът пада върху формата на мебелите. Обикновено те са правоъгълни и квадратни, а съчетаването на детайлите при тях не е никак случайно.

Характерни за този стил са винтовете, болтовете, нитовете и грубите метални обработки, а цветовете често са черно, сиво, бяло и като акцент нещо по-ярко като например зелено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати