Забраняват безплатните найлонови торбички

найлонови торбички

Безплатните найлонови торбички ще бъдат забранени до 2019 година, реши на последното си заседание Европейския парламент. Целта е да се ограничи до минимум използването на торбичките, вредни за околната среда.

Директивата на Европарламента предвижда след 4 година потреблението на найлоновите торбички да спадне до 90 броя годишно за едни европеец. Правилата за задължителни цени на торбичките ще бъдат наложени за всички страни-членки на ЕС.

В директивата се казва, че всяка страна може да избира дали да поставя цени на торбичките или изцяло да ги забрани, но мерките за свиване на потреблението трябва да бъдат наложени до края на 2018 година, а до края на 2019-та да се е отбелязал значителен спад на територията на ЕС.

Законът ще засегне най-вече торбичките с дебелина от 50 микрона. Извън забраната ще останат найлонови торбички с дебелина под 15 микрона, които се използват на сергиите за плодове и зеленчуци.

Безплатните торбички вече са в миналото, време е за мерки за опазване на екологията. Надявам се днешната победа да бъде първата, но не и последната – заяви Маргрет Аукен от Групата на зелените, предложила директивата за найлоновите торбички в ЕП.

Найлон

Държавите-членки на ЕС ще имат 18 месеца да приложат приетите мерки в своето законодателство.

След цигарените фасове найлоновите торбички са най-големият отпадък, който вреди на екологичната среда. Милиарди от тези торбички попадат в околната среда, оказвайки негативно влияние върху живота на риби, птици и растения.

Средностатистическият европеец употребява по 198 торбички годишно, 90% от които са леки найлонови торбички. Tя се произвежда за около 5 секунди, а за нейното пълно разграждане са необходими около 500 години.

За 2010 година в Европа са изхвърлени 8 милиарда найлонови торбички. За този период българите са употребили средно 246 торбички за еднократна употреба и 175 торбички за многократно използване. С тези показатели заемаме 11-то място по използване на найлонови торбички.

Най-високо е потреблението им в Полша, Португалия и Словакия, а най-ниско – в Дания и Финландия.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати