Пералнята е истински развъдник на бактерии

Пералня

Ползването на пералня на режим с температура 30 градуса по Целзий прави машината развъдник на бактерии, категорични са учени.

Човек може да се разболее без изобщо да разбере, че причината са бактериите в пералната машина, допълват още британските специалисти. Цялото проучване е публикувано на страниците на вестник „Дейли мейл“.

Използването на ниска температура и едновременно с това употребата на по-щадящите препарати за пране, дават фалшиво чувство за чистота на прането, пише изданието. Микробите не се унищожават, а дори откриват чудесна среда за развитие, ако пускате пералнята на 30 градуса.

С други думи – това превръща пералната машина в „бактериална супа“, обясняват учените от Великобритания. За да избегнете тази ситуация и да не завъждате бактерии в пералнята, можете да изчиствате уреда поне един път в месеца – просто включвайте програма, която да нагрее водата до 90 градуса.

Не е необходимо да слагате пране в уреда – целта е просто да се отървете от бактериите, обяснява специалистът по хигиена доктор Лиса Акърли.

Освен това, експертът дава и още съвети на домакините – хубаво е спалното, интимното бельо и чорапите да бъдат изпирани отделно от кухненските кърпи или тези за банята. Предишни изследвания в тази посока са открили, че бельото, изпрано с леки програми и на ниски температури, оставя фекална маса около 0.1 грам.

Съдомиялна

В много от електроуредите, които се използват ежедневно, могат да се развият патогени, които да доведат до сериозни инфекции. Проведени са множество проучвания по този въпрос. Американски учени потвърждават в минало изследване, че пералната машина действително е сериозен източник на бактерии.

Не само тя трябва да бъде почиствана и поддържана – особено опасна се оказва и миялната машина, както и кафе машината. Повече от 62 на сто от съдомиялните машини имат бактерии, а причината за това е благоприятната влажна среда.

Много голяма част от тези микроорганизми са изключително устойчиви и всякакви перилни препарати могат да се окажат излишни.

Американските учени са пропуснали да посъветват домакините как да се отърват от тази потенциална заплаха, но определено са успели да всеят паника със своите проучвания, твърдят скептиците.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати