Никога не бива да убивате стоножка в къщата си! Ето защо

Стоножки
Снимка: PestWorld

Стоножка в дома ви – звучи доста ужасяващо. Оказва се обаче, че имате основателна причина да оставите гадинката жива.

Въпреки че противоречи на всякакви причини и инстинкти, никога не трябва да убивате стоножката, която се разхожда из дома ви. Дори и да сте в банята и тя да върви право към вас, опитайте се да се успокоите и устойте на желанието да я смачкате.

Няма спор, че тези ужасяващи сегментирани крака могат да накарат дори най-смелите да се разтреперят. Още по-потресаващо става, когато съзрете 100-те крака да се разхождат из местата ви за хранене.

Обичайно, стоножките се настаняват във влажните места в дома. Огромна е вероятността да се заселят в тоалетната. Въпреки че за хората може да изглежда гнусна, тя е единственото нещо, което стои между тях и другите буболечки.

Стоножката, която живее в дома, за разлика от по-големите си братовчеди, има сравнително късо тяло - с около 30 закръглени крака. Те представляват най-добрата защита на природата срещу други насекоми.

Оказва се, че къщната стоножка има ненаситен апетит. Сред любимите ѝ храни са мравки, мухи, паяци, дървеници и хлебарки – други неща, които също са толкова отвратителни за човек.

Стоножка
Снимка: Flickr

Разбира се, решението не е да оставите стоножката да се разхожда свободно из дома ви. Вместо да я смачкате, по-добре се опитайте да я хванете в бурканче и я пуснете навън в райони с много влажни листа и камъни, където тя може да продължи да се храни. Също така е добре да се опитате да намалите влагата и влажността в места като мазето и банята. Това ще предотврати размножаването на стоножките.

Въпреки че стоножката изглежда плашещо и се движи скоростно, тя не може да ви нарани. За разлика от по-смъртоносните си братовчеди за човек тя е напълно безвредна. Освен това за разлика от мухите и хлебарките те не могат да пренесат сериозни микроби и болести във вашия дом. Така че – оставете стоножката да изяде всички паяци в дома ви и я пуснете навън, да си живее свободно и да направи щастлив и някой друг дом.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
20.09.2018 00:10
Такава тъпа статия скоро не бях чела. Първо, те не са гнусни и никога не вървят "към вас". Стоножките са безобидни ако не ги притесняваш - като повечето насекоми.
За нараняването не съм съгласна. Средно по двама души умират годишно от ухапване на стоножка - от него боли, а ако проявяваш алергии към отровата на насекоми, това може да е фатално. Съгласна съм, че не трябва да се убива, всяко живо същество има право да живее. А стоножката е отличен убиец на всякакви други нежелани насекоми.
1
1