Ефикасни начини за премахване на ръжда

Ефикасни начини за премахване на ръжда

Каквото и да правим, няма как напълно да се избавим от ръждата в домовете си. Тя така или иначе се появява. Това обаче е една от най-неприятните гледки за всяка домакиня, особено ако очакваме гости, а и не само.

Ръждата може да се натрупа по различни предмети и уреди у дома – тръби, електроуреди, инструменти, детски играчки и какво ли още не. На практика всеки метал, имащ някакъв досег с водата, рано или късно ще ръждяса.

Колкото и да отлагате решаването на този проблем, трябва да знаете, че рано или късно трябва да се заемете с него, защото ръждата разяжда метала и положението ще се утежни до степен, в която трябва да даваде излишни финансови средства от семейния си бюджет, за да замените ръждясалия домакински уред.

Разбира се, не е нужно да се стига до там, защото има няколко бързи и лесни начина за премахване на ръждата, за които не трябват нито излишни финансови средства, нито много усилия.

На първо място ще ви е необходима бутилка ябълков оцет, каквато по всяка вероятност имате в кухненския шкаф. Това е най-големият враг на ръждата. В малък леген поставете приборите или предметите, по които има ръжда, и ги залейте с оцет.

Оставете ги да предстоят за едно денонощие, след което сами ще се уверите в безкомпромисното действие на оцетната киселина. Ако ръждата е по предмети в дома ви, които не могат да се накиснат, просто ги претрийте обилно с гъба, напоена с оцет. Тази процедура обаче трябва да се направи поне три пъти, за да има ефект.

Другият вариант за по-големите предмети е да използвате лимони. Пригответе си домашна паста от сол и прясно изцеден сок от лимон. Изтискайте два цитруса и прибавете сол, докато течността се превърне в каша.

Ефикасни начини за премахване на ръжда

С помощта на четка втрийте сместа внимателно върху засегнатата повърхност и оставете така приблизително 24 часа. Премахнете пастата с четка, а след това натрийте повърхността с кората на лимона. Почистете с чиста и суха кърпа и се убедете в ефектнивността на този метод.

Може би най-ефикасната съставка в борбата с ръждата е содата за хляб. Използвайте я върху предмети и уреди, които не са прекалено засегнати. Пригответе си каша от пет супени лъжици сода, една чаена лъжица сол и вода, докато сместа се превърне в рядка каша.

С помощта на четка за зъби покрийте онези места, върху които се е появила ръжда, и изчакайте така няколко часа. След това отстранете изсъхналата паста и полирайте със суха и чиста кърпа.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати