ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се грижим за кожените дрехи

Как да се грижим за кожените дрехи

Кожените дрехи изискват специални грижи

По същият начин, по който внимаваме много в грижите за дрехите от коприна или вълна, трябва да се отнасяме и към кожените изделия. Независимо дали става въпрос за кожени якета, панталони, поли или пък дамски чанти, те изискват особено внимание.

Не само защото са по-скъпи, по-трайни и по-ценни, а защото са деликатни тъкани и изискват специален подход по отношение на поддръжката им.

Тук ще ви запознаем с някои важни принципи, които трябва да спазвате, когато се грижите за кожените дрехи.

1. Кожените дрехи не се перат в пералня, дори и на минималните градуси или пък на най-ниската степен, с която разполага вашата пералня. Доверете се на някоя доказала се във времето фирма за химическо чистене на кожени дрехи.

2. Кожените дрехи не се гладят или пък пускат в сушилня. Ако допуснете подобна грешка, можете да сте сигурни, че ще трябва да се лишите от любимото си кожено яке или друго кожено облекло.

3. В случай че намокрите кожените си дрехи, не ги оставяйте в близост до топлинен източник (парно, печка и т.н.). Закачете ги на закачалка, забършете ги с памучен парцал и ги оставете да изсъхнат на стайна температура.

Грижете се добре за кожените си изделия

4. Живеем във време, в което вече се предлагат почистващи препарати за абсолютно всичко. В специализираните магазини за кожени изделия можете да закупите всякакви мазила, кремове и спрейове, които да способстват поддръжката на кожените ви вещи.

5. Има много домашни хитринки, които можете да използвате, ако не ви се дават пари за скъпоструващи продукти, които да почистват или съхраняват кожените дрехи. Така например е добре да знаете, че глицеринът е ефективно средство за почистване на кожа и велур. Напоете тампонче с глицерин или в смес от глицерин и сапунена вода и избършете старателно кожената дреха. По този начин хем ще я почистите, хем ще възвърнете свежият ѝ вид.

6. Ефикасен метод за почистване на кожени дрехи е и натъркването им с портокалова кора. В случай че искате да възвърнете стария блясък на позахабилата се кожена дреха, можете да използвате и разбит яйчен белтък, с който да я намажете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати