ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Приложения на ябълковия оцет

Приложения на ябълковия оцет

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1508
Ябълков оцет

Ябълковият оцет има впечатляващи ползи за здравето. Използва се за готварски, домакински и разкрасителни цели. Употребата му включва почистване на дома, съхраняване на храна, измиване на косата и разкрасяване на кожата. Оцетът се използва и в кулинарията за салати, супи, сосове, напитки.

Вижте колко много приложения на ябълковия оцет.

Понижава кръвната захар

Твърди се, че помага на диабетиците да контролират нивата на кръвната захар. Консултирайте се с лекаря си, преди да го изпробвате.

Засищане на глада

Понякога ябълковият оцет се препоръчва като средство за отслабване, защото може да помогне да се чувствате сити. Някои краткосрочни проучвания показват, че помага за загуба на коремни мазнини, но дългосрочните ефекти още не са известни.

Консервиране

Консервирането е едно от приложенията на ябълковия оцет

Чували ли сте за употреба на ябълковия оцет като консервант> Ябълковият оцет е ефективен консервант. Прави храната по-кисела, което деактивира ензимите и убива бактериите, които могат да доведат до развалянето ѝ.

Дезодорант

Ябълковият оцет има антибактериални свойства, което го прави естествена алтернатива на неутрализаторите на миризми. Ябълковият оцет може да ви помогне да се отървете от нежелания мирис на краката, като унищожи причиняващите го бактерии.

Намалява риска от рак

Някои изследвания показват, че ябълковият оцет убива раковите клетки. Все още се работи в тази насока и се правят проучвания.

Почистващ препарат

Използвайте ябълков оцет за почистване

Заради антибактериалните си свойства ябълковият оцет често се използва като естествена алтернатива на почистващите препарати от търговската мрежа. Смесете чаша вода с чаша ябълков оцет и ще получите универсален почистващ препарат.

Възпалено гърло

Ябълковият оцет е популярно лекарство за възпалено гърло. Правете си гаргара само с разреден с вода оцет. Ако използвате неразреден, може да изгорите гърлото си.

Тоник за лице

Твърди се, че ябълковият оцет помага за справянето с кожни проблеми и забавя стареенето. Смесете една част оцет с две части вода и нанасяйте с памучен тампон. За чувствителна кожа разредете с повече вода.

Дресинг

Зелена салата с ябълков оцет

Популярна употреба на ябълковия оцет е за салатен дресинг.

Плодови мушици

Плодовите мушици могат да бъдат истинска напаст. За да ги уловите, се възползвайте от друго приложение на ябълковия оцет. Сипете ябълков оцет в чаша. Ако капнете и малко препарат за съдове, всички уловени мухи ще потънат.

Варене на яйца

Добавянето на оцет към водата за варенето на яйца помага да се ускори коагулацията на белтъка, т.е. той ще се стене по-бързо и няма да изтече, дори ако черупката се спука.

Марината

Ябълковият оцет е популярна съставка на различни маринати. Използва се мариноване на месо и зеленчуци, както и при приготвянето на туршии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest