Лесни стъпки за по-добра култура на хранене

Култура на хранене

Фокусът върху храната не означава фанатизъм. Означава съзнателно хранене. В последните години все повече лекари, учени и диетолози стигат до извода, че може би това е най-добрата диета. Не си представяйте обаче съзнателното хранене като медитация, докато пред вас стои чиния с броколи и магданоз. Напротив.

Това означава да се фокусирате върху храната, която консумирате – и да решавате правилно коя има хранителна стойност, коя е достатъчно качество гориво за тялото ви и коя можете да пропуснете.

Ако ви е трудно да отделяте време и ако храненето за вас е бърз процес, то прочетете как да придобиете правилната култура на хранене, за да сте по-здрави и по-красиви.

Яжте тогава, когато сте гладни

Нужно е време, за да усвоите този навик. Важно е да правите разлика между глад и скука. Не бива да се оставяте да достигате до момента, в който можете да изядете всичко, без значение какво е то. Хранейки се тогава, когато сте умерено гладни, ще имате контрол върху продуктите, които приемате.

Не се разсейвайте

Един от лошите навици, показващи ниска култура на хранене – да гледате телевизия, докато вечеряте. Това не означава да се храните в пълна самота и тишина. Ако се храните, докато извършвате други дейности обаче, може лесно да прекалите с количеството, както и да хапнете не толкова полезни за вас продукти.

Яжте бавно и дъвчете дълго

Този съвет е може би един от първите, които всеки е чул още от детството си. За това има причина – тялото ни се нуждае от време, за да усвои храната. А дъвченето помага на храносмилането. По този начин няма нито да преяждате, нито да затруднявате тялото си.

Хранете сетивата си

Хранене с авокадо

Храната не ни дава само вкус. Тя е наслада за очите и за обонянието ни. Ароматите от продукта са фактор, който значително подобрява и вкусовите качества, без значение дали го осъзнавате или не. Спомнете си обаче момента, в който усетите уханието на любимата ви гозба: изпитвате глад, нали?

Спрете да ядете навреме

Никога не преяждайте. Спрете да ядете в момента, в който сте сит, но не ви е тежко. Причината – храната се нуждае от време, за да бъде преработена. Ако преядете, ще създадете много работа на организма си. По този начин го претоварвате. Освен това честото преяждане води до излишни килограми в дългосрочен план. Чувството за преяждане не е приятно и в краткосрочен план. Помнете това.

Пазарувайте умно

Съветът никога да не пазарувате, когато сте гладни, има смисъл. Купувайте здравословна храна. Купувайте продукти, които се съчетават добре помежду си. Например, логиката да купите ориз, защото е намален, но без никакви добавки към него, просто не е добра. Вземете ориз, но веднага си създайте идея какво можете да сготвите с него – купете месо, зеленчуци или гъби, за да направите ризото, например. Купувайте и зеленчуци, които се съчетават добре помежду си. Избягвайте да прекарвате много време при щандовете с чипсовете и шоколадите. Няма как да имате култура на хранене, ако нямате култура на пазаруване.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати