Zero waste: Европейските примери за живот без отпадък

Живот без отпадък с торби от плат

Екологичният начин на живот става все по-популярен. Все повече хора са наясно с отпечатъка, който оставят върху околната среда. Вече се стремим да използваме по-малко пластмаса, да избягваме торбичките и бутилките за еднократна употреба, да рециклираме, да използваме всички дадености на природата, вместо да разхищаваме излишно. Крайната цел – да произведем възможно най-малко боклук! Върху това се основават и принципите на концепцията Zero waste или живот без отпадък.

За много домакинства това е истинско предизвикателство. Истината е, че някои малки стъпки могат да доведат до големи промени. Ето и примерите на Париж за употреба на по-малко пластмаса.

Във френската столица, например, ягодите, малините, къпините и боровинките се продават не в пластмасови, а в картонени опаковки. Тази практика не е особено популярна на Женския пазар.

Вместо да очаквате промяната да бъде външна, вие направете първата крачка: вместо да разчитате на пластмасовите кутийки, които при това се заплащат, отидете на пазар с такива за многократна употреба. Носете си и текстилни торби от плат. По този начин едновременно пестите и пазите околната среда.

Сандвич без найлонова торбичка

Дори и да се храните вън на крак, търсете алтернативи. Много ресторанти за бързо хранене сервират в пластмасови съдове за еднократна употреба или предлагат пластмасови вилици и сламки.

Направете еко избор: Купете си сандвич, но изберете здравословна верига, която се бори за опазване на околната среда. Така ще получите сандвич или супа в картонена опаковка. Носете си прибори в чантата и дори метална сламка. Или просто не употребявайте сламки.

Пийте кафето си качествено! Забравете за пластмасовите чашки от кафе автоматите. Дори и да имате 10 минути, купете си кафе в порцеланова или керамична чаша, седнете и го изпийте. Ако обичате да го пиете на крак, осигурете си качествена термочаша. Тя ще ви служи дълго години. А някои популярни вериги за кафе предлагат отстъпка или безплатна напитка, ако донесете собствената си чаша, вместо да използвате еднократна картонена.

Забравете за пластмасовите бутилки. Те не само замърсяват околната среда, а са и вредни за здравето. Знаете ли, че от тях се отделят канцерогенни вещества, когато са на светло и слънчево място? Вместо да вредите на себе си и на природата, изберете качествена стъклена или олекотена алуминиева бутилка.

Zero waste: ушийте си торба от плат

И още – знаете ли, че Франция забрани найлоновите торбички за еднократна употреба? Ако искате да се чувствате като парижани, купете си (или си ушийте? ) весела текстилна торба. Така ще изразите своята индивидуалност и стил, докато осигурявате по-добро бъдеще и ползвате по-малко пластмаса. А в дългосрочен план и ще спестите пари.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати