Добре ли е жената да печели повече от мъжа?

Добре ли е жената да печели повече от мъжа

Безспорно финансовият аспект е важна част от бита на всяка една двойка. Липсата на пари за елементарни нужди може да разклати и най-стабилните основи. Подобна участ грози и семействата, където жената изкарва много повече или дори само тя работи, а мъжът се грижи за домакинските задачи.

В случая е много вероятно жената да има дори депресивни състояния, тъй като при това развитието на нещата се получава смяна на роли в семейството. Това беше официално установено от учените в университета в град Илинойс.

При изследването си екипът, който е бил ръководен от Карън Крамер и Сънджин Пак, учените са анализирали данните, които са получили от 1769 жени и 1463 мъже. Проучването е траело няколко години, а именно от 1957 до 1965 година.

При него специалистите са оценявали, какъв е емоционалния климат в семейството и дали е можело да се говори за психологическо благополучие. Следствие на този мащабен и продължителен експеримент, учените установили интересния факт, че жените с по-високи доходи от мъжа до тях често изпадат в депресия.

Наблюдавали са се промени и при мъжете, които са ставали неуверени и несигурни в собствените си сили. Психическото им равновесие е било разклатено и основната причина за това е бил именно фактът, че жената до тях е значително по-успешна и съответно изкарва доста повече.

Друг интересен момент е това, че жената, вземайки си отпуска по майчинство, не изпитва никакъв емоционален дисбаланс и не страда психически. Обратна е ситуацията с татковците, които не само страдат, а и може значително да пострада психиката и самочувствието им. Веднага искаме да вметнем, че това не е актуално за жените, които имат следродилна депресия.

Жената печели повече

В резултат на това проучване учените стигат и до логичното заключение, че за самочувствието и емоционалния климат в семейството, както и за психиката, е важно ролите в семейството да не се разменят. Дори и да ви се струва в началото, че всичко е наред и тази ситуация ви устройва, след време тя ще даде траен негативен отпечатък. Може би този факт дори е свързан донякъде с мнението на околните, което малко или много оказва влияние на самочувствието и психиката на всеки човек.

По този начин учените нагледно доказват, че равноправието, за което жените така се борят години наред, не е може би най-доброто решение и като нож с две остриета както за мъжете, така и за жените.

А какво е вашето мнение за смяната на ролите в семейството?

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати