ezine.bg»Статии»Любопитно»С възрастта ставаме по-щастливи

С възрастта ставаме по-щастливи

Нина НордНина Норд
Джедай
2k364
С възрастта ставаме по-щастливи

С възрастта човек става по-щастлив, твърдят британски учени. Освен това с нарастването на броя на годините хората стават по-либерални, затова пък изказванията им са по-остри.

С напредването на годините хората не стават злобни и дребнави, а според науката стават по-бодри и щастливи. Това се дължи най-вече на факта, че възрастните хора си спомнят предимно хубави неща и това ги зарежда с положителна енергия.

Стареенето не влияе върху емоционалната реакция спрямо хумористични изказвания и това е знак, че мозъкът активно работи, ако може да възприема добрите шеги.

Смехът повишава качеството на живота, оказва помощ в стресови ситуации и помага на хората да се преборят с процесите, които са предизвикани от остаряването.

С възрастта ставаме по-щастливи

Лошото обаче е, че възрастните хора изпитват проблеми с това да се шегуват, както в младостта, тъй като им е доста сложно да изберат подходящ момент за шега или да коментират нещо с подтекст.

С възрастта епидермисът става по-тънък, а кожата – не толкова еластична. Запасите на подкожна мазнина в лицето се изтощават. Дори ботоксът не може да помогне, защото челюстите, бузите и очните ябълки се отпускат надолу с времето.

Заедно с повяхването на кожата остаряват и стволовите клетки, които съществуват, за да заменят старите с нови. С възрастта човек прекарва все по-малко време в сън, твърдят учените.

След 66 години човек спи поне с двадесет минути по-малко от времето, когато е бил на 55 години. След 55 пък човек спи с 23 минути по-малко в сравнение с времето, когато е бил на 30 години.

Лошото е, че възрастните хора имат нужда от много повече време, за да заспят в сравнение с по-младите. С годините се губи и съсредоточеността, намалява способността да се игнорират постоянните дразнители.

Колкото и странно да звучи, с възрастта човек става по-либерален по отношение на политиката, икономиката, расовата принадлежност, пола, религията и дори секса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати