ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Осем милиона аборта на момичета в Индия

Осем милиона аборта на момичета в Индия

Осем милиона аборта на момичета в Индия

Стряскащи данни бяха изнесени от Би Би Си след преброяването на населението на втората численост държава в света - Индия. Там в последното десетилетие са направени 8 милиона аборта от жени, които са знаели, че бебето им ще е момиче.

През 1961 година на 1000 момчета под 7 години са се падали 976 момичета. Днес съотношението е 1000 към 914. Тези данни нареждат Индия непосредствено след Китай по най-нисък брой малки момичета спрямо момчета в света.

Факторите, които се посочват са убийства, посегателства и липса на грижи към децата от женски пол.

Кулвант е майка на три дъщери - на 24, 23 и 20 години. Има и син на 16. В годините между раждането на третото момиче и момчето, Кулвант забременява три пъти. Но и при трите е била принуждавана да направи аборт, след като се установява, че бебето ще е момиче.

"Свекърва ми ми се подиграваше, че раждам само момичета. Дори каза, че синът й ще се разведе с мен, ако не му родя мъжка рожба. При първия аборт бебето беше почти на пет месеца. Липсва ми, както и другите, които убихме", разказва пред Би Би Си индийката.

Докато не родила син, Кулвант била непрестанно пребивана от мъжа си, от свекърва си, дори от брата на мъжа си. Веднъж дори опитали да я запалят.

"Бяха бесни. Не искаха момичета в семейството. Искаха момчета, за да могат да вземат тлъсти зестри", продължава Кулвант.

Зестрите (когато родителите на булката плащат на семейството на младоженеца) са забранени със закон в Индия още през 1961 година, но практиката продължава и в наши дни.

Осем милиона аборта на момичета в Индия

Съпругът на Кулвант умира три години след раждането на сина. "Това беше проклятието на дъщерите, които убихме. Затова той издъхна толкова млад", разсъждава индийката.

Правозащитниците са категорични, че все по-честото прибягване до видеозон за определяне на пола на чаканото бебе, е в основната на проблема. И говорят за геноцид спрямо неродените момичета.

"Каквито и мерки да са взимани по проблема в последните 40 години, те не са имали никакъв реален ефект", коментира държавният секретар Гопал Пилай безсилието на правителството да се справи с кризата на момичета в Индия.

Премиерът Манмохан Сингх определя умъртвяването на женски зародиши и убийствата на момичета като "национален срам" и призова за "кръстоносен поход" за спасяване на бебетата момичета.

Абортът е легален до 12-ата седмица след началото на бременността. Полът може да бъде определен около 14-ата седмица. В момента в Индия има над 40 000 регистрирани клиники, предлагащи проверка на пола чрез видеозон. Много други работят, без да се подали документи за регистрация. Цената е 222 долара.

В индийската столица Делхи на 1000 момчета под 7-годишна възраст се падат 866 момичета, като диспропорцията в последните години се засилва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати