ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Перфектната визитка

Перфектната визитка

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k182459
Перфектната визитка

Покажи ми визитката си, за да ти кажа какъв си – това правило важи в бизнессредите. Визитките си имат етикет, който по някакъв начин прилича на чаената церемония.

Сравнението е уместно, още повече, че първите визитки са се появили в Китай през трети век преди новата ера. В древността китайските чиновници били задължени да имат червени визитки с изписаните им имена и длъжност.

Най-голяма популярност визитките получили във Франция по времето на Луи Четиринадесети. Аристократ, който нямал визитка, бил смятан за напълно изостанал от времето си.

По онова време визитката приличала на карта за игра. Първата печатна визитка се появила в Германия през 1786 година. Визитки имали само хората от висшето общество.

Италианските аристократи през седемнадесети век въвели гравираните визитки.

Има два вида визитки – работни и лични. Върху работната няма нито телефони, нито адрес, само име и фамилия. Върху личната визитка е посочена контактната информация.

Първи връчват визитките си дамите, а след това – по-възрастните от мъжете. Визитката се подава с лице към човека, на когото я давате. Тоест името ви трябва да сочи към него.

В азиатските страни визитката се връчва с две ръце и с дълбок поклон. Визитка, получена от японец, трябва да се съхранява в специална кутия, за да не обидите партньора си.

Винаги носете минивизитник в себе си – предлагат се от различни материали, като тънките метални визитници са най-елегантни и внушителни.

Визитките имат свой специален език. Това са съкращения, които се пишат в левия долен край на визитката и произлизат от френски изрази. Така „p.f.” означава поздрав, „p.r.” – благодарност, „p.c.” – съболезнования, „p.p.c” – сбогуване при заминаване за дълго време.

Оформянето на визитката се прави по правила. Шрифтът трябва да е избран така, че добре да се чете. Ако работите в сферата на бизнеса, избягвайте завъртулки.

Не слагайте върху визитката си повече от едно лого на фирмата си.

Направете визитки на различни езици, ако работите с представители на фирми от други държави. Изберете хубава хартия за визитката си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Михаил Иванов
Михаил Иванов
04.11.2013 23:46
Всеки, който се интересува от качествени визитки или други рекламни материали, може да посети заповядайте!
0
0
Димитър Йорданов
Димитър Йорданов
06.07.2013 23:42
От години ползвам визитки и съм се уверил във високата им производителност. Визитната картичка според мен придава самоучвствие и е един вид гарант, че имате стил. Аз моите си ги печатам в една печатница на най-вече защото имат отлични дизайни, но знам и още много други места в България.
0
0