Най-добрите средства срещу мързел

Мързел

Всички градим планове и преследваме цели, с които да се движим в йерархията на обществото. Но се случва шансовете, амбициите, късметът и връзките ни да ни изневерят, а нашите недостатъци да изпъкнат, което пречи на ежедневната ни работа.

Щастливци са хората, които са в състояние винаги да се концентрират и да не се разсейват от разговорите на колегите или от пейзажа през прозореца. Повечето хора се справят много по-трудно с концентрацията и в края на деня откриват, че по-голямата част от работата не е свършена.

Психолозите смятат, че разсейването от външни обекти може да бъде както съзнателно, така и несъзнателно. Първото се проявява, когато трябва да свършите много неща едновременно, а второто, когато несъзнателно се отдръпвате от неприятна задача.

Концентриране

Специалистите издават няколко трика, с които да се концентрираме по-лесно:

1. Понякога за да се съсредоточим е необходимо да направим 5-6 дълбоки вдишвания. Това упражнение увеличава притока на кислород към мозъка и намалява тревожността.

2. На всеки час правете кратки паузи, за да не се преуморявате.

3. Експериментирайте с музика. Психолозите смятат, че най-добро влияние върху концентрацията оказва класическата музика.

4. Изчислете нещо на ум. Според експертите, това упражнение подобрява вниманието.

Умора

Дори и най-трудолюбивите и всеотдайни служители понякога искат да напуснат работа за известно време и да помързелуват. В началото мързелът може да се прояви като пренебрежение към малките детайли – отлагане на срещи и задачи. Той проваля активния живот и е порок, срещу който трябва да се борим.

Психолозите смята, че мързелът е „заразен“, така че се старайте да сте около трудолюбиви и енергични хора.

Случайните пристъпи на мързел могат да се появят в най-неподходящия момент и да възпрепятстват работата ви. Опитайте се да създадете своя система за възнаграждаване като се поглезите приятно след някоя задача.

Най-верният съюзник на мързела е бъркотията, за това е задължително работното ви място да е подредено.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати