Денят на детето се празнува в 51 страни

Дете

На 1 юни 51 държави по света отбелязват Международния ден на детето. Този празник е един от най-старите международни празници, известни в историята.

Неговото начало тръгва от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. От историята не става ясно защо точно 1 юни е определен за празник на децата, но от 1925 година, той се празнува в много страни по света.

Според една от теориите 1 юни е избран заради китайски генерален консул е Сан Франциско, който събира за празненство китайски сирачета по случай фестивала на лодките-дракони, честван в родната им страна.

Празникът съвпаднал с конференцията в Женева, посветена на децата, и така било решено на този ден малчуганите по света да празнуват.

1 юни се чества в 51 страни, като на този ден традиционно се изнасят речи за детските права и се организират всякакви мероприятия за забавление на малчуганите.

Ден на детето

Независимо от политическите промени, които се извършват в ред държави, отбелязването на детския празник се запазва.

В България Денят на детето става популярен през 1949 година, след като в Москва е прието 1 юни да се отбелязва като Международен ден за защита на децата.

Празникът през тази година е учреден в памет на всички деца, загинали през Втората световна война.

Интересното е, че този празник активно са подкрепял в страните, които са избрали социалистическият път на развитие, като в Деня на детето е липсвала всякаква политическа пропаганда. Именно това е направило запазването на празника възможно дори след падането на комунистическия режим.

В бившият СССР от 1 юни е започвала лятната ваканция на децата, а Денят на детето се е празнувал с речи и дебати за правата и благосъстоянието на децата, правили прожекции на нови детски игрални филми и телевизионни предавания, организирали мероприятия със спорт за деца, често канейки за участие и родителите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати