Интелигентните жени живеят по-кратко

Работа

Продължителността на живот както на мъжете, така и на жените зависи по различен начин от интелектуалната им активност и от коефициентът им на интелигентност, информира руското издание Подробности.

По думите на президента на Геронтологичното дружество към Руската академия на науките проф. Владимир Анисимов господата с висок коефициент на интелигентност живеят по-дълго, докато при дамите прекаленото „умуване“ съкращава живота.

Както знаем, стресът е един от основните фактори, които пречат на дългото ни съществуване. А животът на повечето жени не е никак лесен. Всички онези дейности на дамите, които са свързани с наука, работа и семейство, допълнително стресират представителките на нежния пол.

Стрес

Професор Владимир Анисимов е разгледал зависимостта между интензивността на интелектуалната дейност на хората и тяхната възраст. Освен това той проследил връзката на биологичната възраст на човека и принадлежността му към различни поколения. Станало ясно, че биологичната възраст на хората, родени през 1922 година, е изоставала повече от фактическата, отколкото при хората, родили се през 1906 година.

Продължителността на живот на хората като биологичен вид се увеличава с всяка година. Това са резултати, посочени от статистиката. Минали са повече от сто години от първото връчване на Нобеловите награди, а средната възраст на лауреатите постоянно нараства, разказва професорът.

Мъж

По думите му средната продължителност на живота на носителите на Нобелова награда също е по-голяма, отколкото е при академиците. На академиците е по-голяма от тази на професорите и т.н.

Според по-старо изследване пък всички интелигентни хора живеят по-дълго. Проучването показва, че има биохимична зависимост между интелекта и продължителността на живот. Оказва се, че нивото на хормона дехидроепиандростерон в нашия организъм се отразява на дълголетието ни или по-конкретно, когато той е в по-голямо количество, ни действа подмладяващо и живеем по-дълго. Хормонът се произвежда най-много при хора, които се интересуват от много неща и имат активна мозъчна дейност.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати