Затлъстелите намират по-трудно работа

Затлъстяване

Проблемите с наднорменото тегло често са тема на обществено обсъждане и изследвания заради отражението им върху здравословното състояние на човека. Оказва се, че дебелите хора изпитват затруднения да си намерят работа и по–важното е, че са пренебрегвани техните професионални качества заради визията им.

Голяма част от дебеланковците, които са с подходящо образование и стаж, не се оценяват и не им се дава никакъв шанс да се докажат за съответната позиция. Те биват дискриминирани и подритвани от повечето работодатели. Звучи странно, но това се случва и на хора с повече татуировки, странно облекло, при пушачите и други. Някои случаи, разбира се, намират място и в съда.

Кариерата на по–пълничките хора не прогресира точно заради такива нелепи разбирания от страна на набиращата служители компания и съответното звено човешки ресурси, гласят резултатите от проучвания.

Много от работодателите споделят общото мнение, че такива служители са рискови за тях. Те изтъкват причини като възможното им влошено здравословно състояние, което често може да ги откъсва от работния процес. Друг фактор за дискриминиране на пълните хора е невъзможността (според шефовете) да си вършат ежедневните ангажименти. И всичко това без да бъде дадена възможност за изява.

Работа

Изследване на германски учени потвърждава теорията на безработни специалисти, които не са наемани на работа заради това, че са малко по–закръглени. На отделни служители, работещи в агенции за набиране на персонал, са показани снимки на хора без нужната квалификация за техните изисквания, но слаби.

Оказало се, че участниците категорично подценили професионализма на наднормено-тежащите кандидати за разлика от по–слабите. Проучването показало още, че по–пълните хора, ако бъдат наети на работа, трудно се допуска да изпълняват лидерски позиции. Интересен е и фактът, че тези проблеми са по–силно изразени при жените.

Оказва се, че хората които са били освободени от работа, често изпадат в депресии, а оттам и до натрупването на излишни килограми, стоейки у дом.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати