Социалните мрежи ни правят злобни и завистливи

Жени

Допитване в социологическо изследване показва, че споделянето на информация в социалните мрежи ни прави по-злобни, завистливи, а също така и неадекватни.

Социологическото изследване на благотворителната организация Scope показва, че комуникацията през социалните мрежи е накарала една трета от анкетираните да се почувстват самотни.

В същото време половината от участниците в проучването са споделили, че са се почувствали по-непривлекателни, когато са разгледали снимките в социалните мрежи.

Социални Мрежи

По-голямата част от анкетираните са признали, че са развили силна зависимост от социалните мрежи, но ще се радват, ако започнат да ги използват по-рядко.

Изследването показва още, че по-голямата част от хората с профил в социална мрежа се дразнят на съобщения от твърде личен или емоционален план. Не се харесват още и многобройните публикации с пожелания Добро утро или Лека вечер. Това се определя като еквивалент на психо-тероризъм.

Хората хабят прекалено много време в интернет. Почти винаги това води до по-лесна раздразнителност, чувство на озлобление и спадане на самочувствието. Просто се налага да си намерят начин, за да си дадат почивка от цифровата наркомания. – е официалният извод на изследователите от Scope.

След появяването на различните социални мрежи се появи и зависимост от тях. Психолозите дори обособиха тази зависимост като отделен термин, различен от термина зависимост от интернет.

Компютър

Червената лампа на тревогата светва в момента, когато сърфиращия в мрежата започне да губи представа за границата между виртуалното и реалното общуване или с други думи, когато той започне да живее в компютъра.

Зависимостта става очевидна, при положение, че виртуалните приятели са се превърнали в по-ценни от реалните.

Често да се откажеш от виртуалното си съществуване помага само силен емоционален трус, предизвикан от радостно или печално събитие. Например заболяване на близък човек, напускане на интимния партньор, бременност в семейството.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари