ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Защо ушите са ни нужни?

Защо ушите са ни нужни?

МаринаМарина
Джедай
46819
Уши
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-14%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
24.10 лв.
Виж ››

Гръцкият философ Епиктек казва, че човек е създаден с две уши и една уста, за да слуша два пъти повече, отколкото да говори.

Смята се, че 85 % от 100 % от човешките уши позволяват създаването на обратна връзка, защото работата им е на принципа на усилвателите, успявайки да пресъздадат постоянни и чисти тонове на звука.

И ако някой се оплаква от шум в ушите, то най-вероятно се касае за нарушения на обратната връзка. По тази причина не се препоръчва и използването на слушалки, които могат да наранят и увредят слуха.

Оказва се, че ушите или по-точно ушната кал е средството, което помага на антрополозите да изучават ранните миграционни пътища на човечеството. Това е така, защото ушната кал не е еднаква при различните хора.

Така например, генетично азиатците и американските индианци имат суха и лющеща се ушна кал. А бялата раса и африканците по-скоро имат влажна и кафеникава такава.

Ушни проблеми

Древните китайци дори вярвали, че всяка част на ухото говори за перспективите в живота на дадения човек. Според дължината на меката част на ухото, се определя дали хората ще имат дълъг живот, а дебелината му пък определя колко ще е богат човекът.

Както и днес без обеци почти не може да се види жена, в миналото се е смятало, че с поставянето им на ушите се гонят зли духове. Те показвали колко е богат човекът, а други смятали, че подобряват зрението.

Дори когато заспи човек, ушите не спират да работят, но за сметка на това мозъкът изключва звуците.

Интересен факт е и използването на папагалите през Първата световна война като средство, предусещащо опасността. Те издавали специфични звуци, когато чуели съперника, дори той да се е намирал много далеч.

А за да се запази доброто здраве на ушите, специалистите препоръчват да не се използва често лак за коса. Той може да предизвика болезнени проблеми и ушна кал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest