Хората, които се чувстват млади, живеят по-дълго

Щастливи Възрастни Хора

Отхвърляйки значимостта на възрастта, някои хора упорито твърдят, че човек е на толкова години, на колкото сам се чувства. Мнозина изобщо не се съобразяват с възгледите на останалите и правят всякакви лудории, без да ги е грижа какво си мислят за тях и за възрастта им.

Оказва се, че в горното прословуто схващане има нещо вярно, признават дори изследователи от университета в Лондон, чието проучване е цитирано от Дейли мейл.

След анализа, който учените направили, те стигнали до извода, че тези от нас, които имат млад дух, имат по-продължителен живот. Според специалистите това явление е повлияно както от волята за живот, така и от това дали живеем здравословно.

В проучването взели участие 6500 възрастни доброволци. Тяхната задача била да опишат как се възприемат. След това се отбелязвали смъртните случаи в групата с участниците.

Баба и внуци

По време на анкетата станало ясно, че голяма част от анкетираните не се чувствали на толкова години, на колкото всъщност са, а на по-малко. Те изпитвали болка, имали здравословни проблеми, извършвали физическа активност.

В същото време учените забелязали, че в периода на проучването умират повече от участниците, които били в сравнително добро състояние, но се чувствали по-възрастни, отколкото са.

Учените обясняват, че близо седемдесет процента от тях биха намалили реалната си възраст с три години, а понякога и с повече. Все пак една четвърт от участниците се чувстват точно на толкова, на колкото години са. Всеки двадесети участник обаче има усещането, че годините му сякаш са повече.

Учените изчислили показателите на смъртността и ги сравнили. Оказало се, че при първата група те възлизат на 14.3%, а във втората - на 25%. 18.5% от хората от третата група починали, след проведената анкета.

Средната възраст на доброволците била 65.8 години. Средната възраст, на която те се чувствали, е 56.8 години. Изследването показва още нещо любопитно. Според учените съществува зависимост между възрастта, на която се чувстваме, и сърдечно-съдовите проблеми, които ни заплашват.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати