ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Полигамните мъже имат сърдечни проблеми

Полигамните мъже имат сърдечни проблеми

Полигамия
Стилна сгъваема масичка за лаптоп-30%
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
24.50 лв.
Виж ››

Мъжете, имащи повече от една сексуална партньорка, са в много по-голяма степен застрашени от сърдечно-съдови заболявания за разлика от моногамните представители на силния пол, твърди ново изследване, направено от учените в университет в Кронуел.

Изследването е направено главно в страни, където многоженството е официално разрешено от закона. Учените обаче предполагат, че ако проучванията им са направени в Европа сред мъже, сменящи често партньорките си, едва ли резултатите ще са различни, съобщава Дейли мейл.

Според тях дори на Стария континент опасността от сърдечни проблеми ще е много по-висока, тъй като мъжете са подложени на стрес в старанието си да крият любовните си забежки от постоянната си партньорка.

Страните, където е разрешено многоженството, са разположени главно в Северна и Западна Африка, Близкия изток, Централна и Югоизточна Азия. Там мюсюлманската религия позволява на мъжете да имат до четири съпруги. Те обикновено живеят в различни домове.

В стремежа си да открият връзката между полигамията и сърдечно-съдовите проблеми английските учени анализирали и пациенти от няколко лечебни заведения, разположени в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Сърдечни проблеми

Обект на изследването били 687 женени мъже. Средната възраст на пациентите е била 59 години, като 56 процента от участниците страдали от диабет, 57 процента - от хипертония, 45 процента - от исхемична болест на сърцето. 68 процента от изследваните мъже имали по една жена, 19 процента - по две, 10 процента - по три, и 3 процента - четири.

Всичките участници в изследването имали две или повече съпруги, живеели в по-малките населени места на Саудитска Арабия и ОАЕ. 78 процента от тях имали по-високи доходи от средното за страната.

Откритието, което изумило изследователите, било, че 65 на сто от пациентите над 55 години имали аорто-коронарни байпаси - най-популярният оперативен метод за лечение на хронични промени на артериите, препоръчителен при дългосегментни запушвания или стеснения. Възрастта на притежателите на байпаси падала в зависимост от броя на съпругите.

Така медиците от английския университет достигнали до извода, че колкото повече жени имал даден мъж, толкова по-висок бил този риск. Причината според тях е най-вече стресът. Всяка нова съпруга изисква допълнителни разходи, което води до необходимостта от допълнително работа и по-малко свободно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest