Концентрираме се по-добре с парченце шоколад

Ядене на шоколад

Стига да не е прекалява с него, шоколадът освен че е вкусен, е и полезен. Ново доказателство за това представиха американските учените от университета на Северна Аризона, съобщи списание Сианс е авнир.

Изследователите наблюдаваха какъв е ефектът след консумацията на какао върху дейността на мозъка. Оказа се, че освен познатия ефект на шоколада върху сърдечните функции, любимият на мнозина сладкиш стимулира концентрацията на вниманието.

Шоколадът стимулира и активира мозъка по специален начин, заяви ръководителят на изследването Лари Стивънс от университета на Северна Аризона.

Сянка върху изследването обаче хвърля неговият поръчител, който е собственикът на компанията, произвеждаща шоколадите Хърши – една от най-популярните в Америка марки шоколади.

Все пак във вкусното изследване взели участие 122-ма доброволци. Тяхната възраст била между 18 и 25 години. Те трябвало да изядат смес от черен шоколад с 60-процентно съдържание на какао и Л-теанин - аминокиселина в състава на зеления чай, която има ободряващ ефект.

Веднага след като били подложени на „тежкото изпитание”, участниците трябвало да си премерят кръвното налягане, а лекарите проследили мозъчната им дейност. Процедурата била повторена след един час.

шоколад

Специалистите установили, че при 100 процента от взелите участие в опита кръвното незабавно се понижило и се запазило на това ниво през следващите два часа.

От друга страна мозъчната активност на 92 процента се ускорила. Лекарите установили това, като подложили всички, включили се в експеримента, на електроенцефалография – технология, която позволява да се изследват електричната и неврофизиологична активност на мозъка посредством захванати за черепа електроди.

Л-теанинът е впечатляващ продукт, който понижава кръвното налягане и е свързан с онова, което наричаме алфа вълни в мозъка, отбеляза Стивънс.

Казахме си, че ако шоколадът повишава артериалното налягане, а Л-теанинът го понижава, то Л-теанинът може да противодейства на свързания с кръвното налягане ефект от консумацията на шоколад в краткосрочен план, добави още той.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати