Какво са парабените

без парабени

Парабените представляват химични вещества, които имат консервиращи качества.

Още от преди повече от половин век те са били използвани в редица продукти, за да предотвратяват развитието на бактерии. Те са най-често използваният консервант, който спира растежа на гъбички, бактерии, микроби в редица продукти.

Приблизително 85 % от козметичните продукти, предлагани на пазара, съдържат парабени. Като според много от специалисти в областта тези консерванти са с дълга история и безопасността на продуктите е реална. Откриват се още в продукти за лична хигиена като шампоани, спирала за мигли, лосион за тяло, паста за зъби и други.

В последно време обаче все повече хора имат опасения относно положителните качества на парабените. Това накара много от производителите да създават продукти без парабени.

Изследвания още отпреди 10 години изразяват своите опасения, че са открити парабени в ракови тъкани на гърдата. Това е повод за притеснение, че тези химични вещества имат способността да се натрупват в организма с времето и така да застрашават здравето и живота на човека.

парабени

Говори се още, че тези консерванти имитират хормона естроген и така причиняват рак на гърдата, на тестисите, довеждат до намаляване броя на сперматозоидите.

Ответници на предположението, от своя страна, констатират, че никой изследовател не е проверил дали в здрава тъкан няма натрупани парабени.

Парабените са сред най-често използваните консерванти в козметичните продукти. Химически, парабени са естери на р-хидроксибензоена киселина. Най-честите парабени, използвани в козметичните продукти, са метилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен.

Обикновено в един продукт се използва повече от един парабен, както и често се използват в комбинация с други видове консерванти за осигуряване на съхранение срещу широк спектър от микроорганизми.

По закон върху етикетите си козметичните продукти трябва да упоменават съдържанието на парабени, защото законово фирмите производители са длъжни да декларират съставки върху етикета.

Това е важна информация за потребителите, които искат да знаят дали даден продукт съдържа съставка, която те искат да избегнат. Парабените обикновено са лесни за идентифициране по име като метилпарабен, бутилпарабен и други.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати