ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Как празнуват Коледа по света

Как празнуват Коледа по света

Как празнуват Коледа по света

Един от най-светлите празничи на човечеството, Рождество Христово, се празнува по различен начин в различните краища на света. Разбира се, обичаите и традициите също не се едни и същи. Нека заедно ги проследим:

Англичаните пекат Коледна пуйка

Коледната пуйка е задължителна за трапезата на англичаните. Във всеки дом се пече и Коледен пудинг. В него домакинята поставя монетка от 6 пенка, пише АФП. Вместо пудинга някои семейства приготвят маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. В менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки.

Традицият на Острова гласи на 25 декември англичаните да преплуват река, а на следващия ден да ходят на лов.

Австалийците си подаряват прасета

За коледните празници австрийците си подаряват прасенца, които да служат като талисмани. Традицията е много-много стара. Тя тръгнала, когато на една стара мома й подарили живо прасе, украсено с позлатена хартия. След което тя много бързо си намерила съпруг и прасенцето било обявено за късметлийско.

В днешни дни австралийците не си разменят живи прасета, а такива от пластмаса, кадифе, калай или бронз. Понякога украсяват елхите и със сладкиши под формата на грухтящите животинки.

На трапезата има шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.

Магьосницата Бефана властва в Италия

По коледните празници вместо дядо Коледа в Италия властва магьосницата Бефана. Тя раздава подаръци на добрите деца, а на лошите се полага по парче въглен. Но захарно.

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Козунак служи за коледен сладкиш. Често на трапезите на Ботуша има ястия от риба змиорка. Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25-и.

Във Франция срещат празника с офлюви и гъши пастет

По Коледа във Франция около елхата с събира цялото семейство. На трапезата е прочутата френска пуйка с кестени. Французите обичат да се глезят с изискани специалитети - миди, охлюви, сьомга, гъши пастет, печени кестени и греяно вино.

В Аржентина Коледа е зелена

В Аржентина няма сняг, затова украсяват не елхи, а вечнозелените дръвчета. Поставят върху тях сняг, направен от памук.

Коледната вечера преминава в лятната градина. На масата има печено подлютено прасенце или късчета месо с чесън. Твърдо сварени яйца също.

Подаръците се раздават чак 6 януари. Децата вярват, че ако оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, Дядо Коледа ще ги напълно с лакомства.

До Аржентина дядо Коледа, както и навсякъде, отива с елените и шейната си. Затова децата му оставят пред вратата на дома си вода и сено за уморените елени.

Дядо Коледа по бански - в Бразилия

Вместо червената мантия, Дядо Коледа обикаля Бразилия по бански костюм. В страната на кафето традицията е такава: в началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря. Всеки пише името си на малко листче. Те са разбъркват и всеки взема по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

В Египет децата получават нови дрехи

Египтяните празнуват Коледа на 7 декември. По-заможните жени приготвят риба и понички, които раздават на бедните.

Как празнуват Коледа по света

Супа, месо и ориз присъстват на коледната трапеза. Във всяка къща има бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Освен множеството играчки и други подаръци, децата получават задължително и комплект нови дрехи.

Финландия посрещат Коледа в сауната

Във Финландия посрещат Коледа не около празничната трапеза, а в сауната. Това е древна финландска традиция. В страната сауната е толкова популярна, че на население от 5 милиона души се падат 1.5 милиона сауни.

Неотдавна в град Ювяскюла беше открита първата сауна бар в света.

В Индия красят коледното дръвче с банани

Въпреки че в Индия християните са малко, там също се празнува Коледа. В Южна Индия хората украсяват къщите с газени лампички и да слагат разноцветни панделки на всички врати.

В Северна Индия християните посещават църквата всяка вечер, седмица преди Коледа. Там пея коледни песни.

Традиция повелява между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Коледното дръвче е украсено с играчки, гирлянди, манго или банани.

В Гърция властва Свети Василис

В Гърция Елхата се украсява на 24 декември и си разваля 12 дни по-късно. На Йордановен. На Бъдни Вечер се яде постно - ошав, баница, щрудел, боб.

В Гърция цялото семейство заедно отива на църква. След което се събира на трапецата, украсена със свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е гръцкият еквивалент на Дядо Коледа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
таня
таня
14.12.2013 15:30
хубаво е
0
0