Интересни коледни традиции от различни части на света

Коледни традиции

Коледа е един от най-красивите празници, който обаче се празнува по различни начини в отделните държави. Вижте някои от най-интересните факти за празнуването на Коледа по света.

В Холандия е прието подаръците да се крият в наденица, картоф или пудинг. Друго, което правят холандците, е да опаковат малък подарък в много голяма кутия, защото обичат да изненадват близките.

В Исландия не излъчват телевизия между 17:00 и 22:00 часа на Коледа, защото така семейството ще прекара пълноценно времето си заедно.

В Испания имат обичай, познат като Урната на съдбата. Според обичая семейството и приятелите пишат имената си на листчета и ги слагат в купата. Изтеглят се едновременно две листчета и двамата души, чиито имена са изтеглени, ще бъдат добри приятели през новата година според поверието.

Коледа

В Италия пък подаръците се слагат в купа, която се поставя под коледната елха. След това всеки член на семейството минава и си избира подарък и така елементът на изненадата е много голям, защото никой не знае какво ще получи.

Във Франция още на първи декември всяко дете получава по един картонен календар с 24 прозорчета, зад които има лакомство-изненада. Когато настъпи Бъдни вечер, семействата поставят пънче в камините, което трябва да гори чак до Нова година.

В Шотландия е прието семейството да гори клонки от дръвчето, докато всеки един човек говори и се освобождава от враждебните чувства, които изпитва към околните. Това е една церемония на прошката.

Коледа

В Австралия коледното настроение е малко по-различно от познатото ни, защото по това време на годината там е разгарът на лятото и отпуските. Температурите са много високи, а коледната украса се състои от свещи факли. Коледа се празнува на открито, най-често на плажа.

Във Финландия съществува много интересна традиция. Финландците не започват празника с настаняване около трапезата, а с престой в сауната. Доста интересен начин за празнуване нали?

В Нова Гвинея също имат много интересен ритуал. Там племената си разменят бебе, което всъщност символизира образа на Младенеца, и го наричат Детето на мира.

Племето, което е осиновило детето, трябва да се грижи добре за него, а ако случайно то умре, това предизвиква разваляне на отношенията между племето-осиновител и племето, което е дало бебето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати