Направиха класификация на лошите шефове. Какъв точно е вашият?

Лош шеф

Малцина от нас са преминали през кариерата си, без да попаднат поне веднъж в професионалния си живот на ужасен шеф, който да превърне работния живот в мизерия.

Нови изследвания показват, че ако имате лош шеф, има голяма вероятност той да попада в една от следните две категории – дисфункционален или мрачен. Изследователите се надяват, че разбирането на чертите, които лежат в основата на лошото управление, може да намали стреса на работното място, съобщава Мейл Онлайн.

Изследователи от университета Бингхамптън, държавен университет в Ню Йорк, изглежда са установили таксономия за идентифициране на лошите шефове и техните различни поведения. Учените казват, че лошият мениджмънт обикновено идва в две форми – дисфункционална и мрачна.

Водещият изследовател на проучването е д-р Сет Спейн. По повод дисфункционалните началници той заяви: Те не искат да ви наранят. Поради липсата на умения или поради други личностни дефекти, те просто не са много добри в работата си. До голяма степен това е, което наричаме нефункционално.

Мрачните или тъмни босове, от друга страна, имат разрушително поведение и нараняват другите, за да се издигнат те самите, допълва д-р Спейн. Те са разглеждани през трите характеристики, наречени мрачната триада, която включва макиавелизъм, нарцисизъм и психопатия. Такива хора се радват на болката и страданието на другите. В ежедневието те са подли и зли, злоупотребяват с другите и ги тормозят. Разбира се, има нюанси, в които се показват тези характеристики. Учените казват, че всеки проявява това поведение до известна степен.

Независимо дали са нефункционални или са мрачни, лошите шефове могат да причинят голяма част от стреса на служителите. Д-р Спейн казва, че прекият ръководител е обективът, през който човек може да види трудовия си опит. Учените смятат, че шефът може да бъде изключителен източник на стрес за хората, които работят за него. Но да имат тази поведенческа рамка, която лошите началници показват, може да бъде първата стъпка за учените, за да ги оправят, като в крайна сметка намалят стреса на работното място.

Шефове

Ние вярваме, че тези характеристики са изключително важни за разбирането на развитието на служителите и кариерния напредък, казва водещият на изследването. Разбирането на ролята, която тези характеристики играят в стресови преживявания по време на работа, е изключително важно, особено след като лошите лидери могат да предизвикат толкова много страдание на подчинените си.

Съществуват и тестове за самооценка на стреса на работното място. Когато се чудите дали сте стресирани от работата си, трябва да знаете, че има разлика между стрес и натиск. Всички ние ежедневно усещаме натиск и се нуждаем от него, за да ни мотивира. Но твърде много може да доведе до увреждащ стрес. Статистическите данни показвaт, че стресът причинява 40% от случаите на заболявания на работното място във Великобритания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати