Ето защо заспиваме, когато ни е скучно!

Скука

Учените винаги могат да ни изненадат с някое свое откритие. Един ден можем да разберем строежа на човешкия геном, в другия да бъде открита планета близнак на Земята, в третия да се разбере защо ни се доспива, когато ни е скучно.

Това последното не е майтап. В действителност учени от университета в Цукуба в Япония разбраха защо толкова много ученици и студенти спят по време на час. Причината не е в среднощните забавления в клубове и дискотеки, а частта от мозъка ни, която по принцип ни кара да се чувстваме добре.

Тя обикновено ни кара да се наслаждаваме на неща като храната и секса, но в същото време може и да ни накара да заспим, ако случващото се около нас не ни забавлява. Отдавна се знае, че тази част от мозъка е най-гъсто населената с рецептори. Изследователите са установили, че голяма част от тях, освен да ни носят удоволствие, ни карат да заспиваме в стремежа си да ни спасят от скуката.

Независимо дали сте се наспали добре, или не сте лягали, центърът на удоволствията в мозъка ви ще ви приспи, ако сте прекалено отегчени. Според проучването този ефект може да бъде преодолян с големи дози кафе.

Японските изследователи установили, че ядрото Акумбенс в предния мозък има изключително силна способност да предизвиква сън. Тази част от най-важния човешки орган играе ключова роля в системата за награди на мозъка, която освобождава допамина и ни кара да чувстваме удоволствие, когато правим неща, които са продуктивни за оцеляването ни, като хранене, хидратиране, секс или дори общуване.

Но при отсъствието на тези мотивационни стимули същата част от мозъка ни прави уморени.

Заспиване

Чувстваме се уморени в съответствие с нашите биологични часовници, но заспиването и събуждането също са повлияни от когнитивни и емоционални фактори, казва авторът на изследването Йо Оший.

Когато мозъкът не усеща външни стимули за производството на допамин, той започва да произвежда невротрансмитер, наречен аденозин, който е и виновник за заспиването. Изследователите установили, че дълготрайният сън не влияе на начина, по който мозъците ни реагират на скуката.

Чаша кафе или чай може да помогне срещу проспиването на лекции. Кофеинът и аденозинът са част от едно и също химическо семейство. Кофеинът по същество блокира аденозина. Кофеиновите молекули се свързват с рецепторите в Акумбенса и не оставят място за сънните сигнали на аденозина, показват данните на японските учени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати