ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да накарам някой да млъкне?

Как да накарам някой да млъкне?

Скандал

Всички сме били въвличани в изтощителни разговори, които сме искали да прекратим, но сме се притеснявали, че няма да е прилично. За съжаление, някои хора не осъзнават, че това, което говорят, е досадно и изтощително за околните, че са изгубили публиката си и всички искат да замълчат.

Вие обаче сте добре възпитани и срещате трудности да накарате прямо някой да млъкне. Спокойно, не е нужно да търпите повече. Има и някои по-тънки начини да спрете словесния поток срещу вас, без това да доведа до сръдни, обидени погледи и конфронтация.

Може да използвате езика на тялото, за да направите ясно за другия, че не ви се участва в разговора. Избягвайте контакт с очите, извърнете се леко настрани. Това ще покаже, че нямате настроение за разговори. Също така продължавайте да вършите това, което правите, преди да е започнал разговорът.

Станете и отидете да свършите нещо, като уж продължавате да слушате. Така няма да обидите говорещия, но ще намалите желанието му за разговор, защото ще трябва да ви последва.

Друг начин да накарате някого да млъкне е да го прекъснете възможно най-бързо. Казвайки неща като: Бих искал да добавя нещо или Ако мога да ви прекъсна само за миг, ще покажете на отсрещната страна, че говори прекалено много.

Също така всяко прекъсване на отсрещния поток от думи може да наруши мисълта и тирадата да спре. Плеснете с ръце, поемете дълбоко дъх, отворете уста, без да говорите. Всичко върши работа и може да ви даде възможност да говорите и вие.

Спор

Намесете се рязко и сменете темата. Както вие, водени от възпитанието си, не прекъсвате, така и отсрещната страна няма да сметне за уместно да върне старата тема, след като сте заложили вече нова в разговора.

Споменете, че нямате много време да говорите. Фрази като бих искал да говоря, но съм затрупан с работа точно сега, днес не е страхотен ден за разговори, имам много поръчки и за съжаление не мога да отделя цялото си внимание на теб точно сега, ще говорим по-късно, вършат работа и могат да прекратят нежелания разговор още в зародиш.

Уважавайте и защитавайте границите си. Да кажеш на някого да мълчи, дори учтиво, е трудно за хора, които обикновено са приятни и приятелски настроени. Но ако отсрещната страна прекалява, агресивна е или губи прекалено много от времето ви, трябва да защитавате себе си.

Прекратяването на разговора не означава, че трябва да приключим с приятелството, така че не се страхувайте. Непрекъснатото говорене може да означава, че някой не уважава вас или вашето време, така че не се притеснявайте да му кажете директно да млъкне.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати