ezine.bg»Статии»Любопитно»Чесънът помага не само срещу вампири

Чесънът помага не само срещу вампири

Нина НордНина Норд
Джедай
2k350
Чесънът помага не само срещу вампири

Чесънът е ефикасно средство не само за борба с вампири и върколаци, а също така и с простудни заболявания и обща умора на организма. Според полски учени има основателна причина чесънът да се е запазил като основна съставка в кухнята на много държави по света.

Преди векове чесънът се е славел със свойства да лекува всички болести. Половин хилядолетие преди Новата ера в древен Египет чесънът е бил основен елемент в борбата с болестите.

Древни египетски папируси разказват за какви лекарства се е употребявал чесънът. Те са били двадесет и две на брой. А славяните са смятали, че чесънът е лек срещу седем недъга.

В древен Китай това растение се е използвало на практика за лечение на всички болести като се започне от стомашно разстройство и се стигне до туберкулоза.

Освен това древните китайци смятали, че чесънът има божествен произход и затова го ползвали не само в медицината, но и в разнообразни магически ритуали.

Чесънът бил основен елемент при погребални церемонии, защото се смятало, че неговата миризма ще прогони надалече всички зли духове, които пристигат, за да изядат душата на мъртвия.

Чесънът помага не само срещу вампири

В Средновековна Европа той се е ползвал срещу магьоснически заклинания, а древните саксонци вярвали, че той е мощно средство за повдигане на бойния дух.

Това свойство са приписвали на чесъна и римските военоначалници, които твърдяли, че чесънът възпламенява сърцето на героя, когато то се вледенява от страх.

Затова римските войници носели скилидки чесън до сърцето си. Едва през седемнадесети век, когато в Европа свирепствала чумата, станало ясно, че чесънът укрепва организма и предотвратява смъртта от заразата.

Тогава се появила и поговорката, че чесънът е добър като десет майки накуп. В състава на чесъна влизат витамини от групата В, А и С, както и етерични масла, които са много полезни.

Те разширяват кръвоносните съдове, нормализират работата на стомашно-чревния тракт и дори гонят глистите. Чесънът съдържа минерални вещества, които подобряват имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
01.01.2019 19:29
Хахаха! Не знам за върколаците, но вампирите не се повтарям не се страхуват от чесън! Това е просто тъп и измислен мит от... хората!
0
0