Джинджифилът може да бъде ефикасен за облекчаване на болки в мускулите след изтощителни упражнения. Това твърдят учени от университета на Джорджия.
За да стигнат до този извод, те наблюдавали ефекта от приема на това растение за потискане на мускулни болки, получени вследствие на 18 упражнения, върху 74 доброволци.
Те били разделени на три групи и били тествани 11 последователни дни. Половината от участниците приемали пресен джинджифил, други - джинджифил, претърпял топлинна обработка, а трети - плацебо.
Установено било, че пресният и топлинно обработеният джинджифил намаляват интензивността на мускулните болки съответно с 25 на сто и 23 на сто.
Също така според специалистите джинджифилът помага и при томашни проблеми. Джинджифилът е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността.
В Европа познаваме джинджифила от ХІІІ век, когато Марко Поло го пренесъл на Стария континент. Първоначално се използвал предимно в медицината.
На афродизиака му се носи славата на афродизиак. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове.
В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира. В Германия пък са познати така наречените джинджифилови курабийки и сладкиши. На Острова в миналото дори е имало улици, наречени на джинджифила. На "Джинджър стрийт" се предлагали само и единствено продукти с джинджифил.
Счита се, че джинджифилът е произлязъл от Източна Азия - някъде измежду Индия до Китай. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също те го занасят и в Източна Африка около 13 век.
В днешни дни най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.