Защо да носим термобельо?

жена с термобельо

Термобельото е предназначено за интензивни спортни дейности. Особено подходящо е за предпазване на тялото в хладни и студени дни. Препоръчително е то да се носи най-вече при практикуването на алпийски ски, ски бягане, сноуборд, хокей, туризъм и други зимни спортове.

Основната му функция е да защитава тялото от ниските температури. Това се случва благодарение на плата, от който е ушита дрехата. Т.нар. кухи полиестерни влакна позволяват на материята да пропуска излишната телесна топлина и влага.

Така се осигурява желаният комфорт при спортуване, като се избягват ситуации на прегряване или премръзване. Недостатъкът на т.нар. полипропилен е, че бързо се вмирисва при интензивно натоварване. Шевовете също са от значение. Те не бива да дразнят кожата при движение.

В студено време термобельото е добре да се съчетае с полар и връхна дебела дреха (яке). Тази тристпенна комбинация заменя „навличането” с дрехи, което не винаги означава повече топлина за тялото. Термобельото е лесно за поддръжка – може да се пере в пералня.

За пълна защита на тялото се снабдете с комплект, съставен от горна част (блуза с дълъг ръкав) и панталони (тип клин). В търговската мрежа се продават и двустепенно термобельо, като само горната му част може да се носи като връхна защитна дреха през лятото.

термобельо

Според указанията на повечето производители термобельото защитава тялото при температура от 0 до минус 10 градуса при липса на физическа активност (стоене на едно място), и до минус 20 при интензивни натоварвания.

Най-високият клас термобельо се шие от специална вълна. Цената на това облекло обаче е по-висока. Предимството й пред синтетичните материи е, че изолира по-добре тялото. В случая думата „вълна” не бива да плаши хората с по-чувствителна кожа.

Обикновено за този тип дрехи се използва т.нар. мерино или мериносова вълна – една от най-тънките и фини нишки за изработване на платове.

От ефирното мерино се прави термобельо, което се носи и в топло време. Дрехите са подходящи за спорт като колоездене, езда, лека атлетика, тенис, джогинг, както и за ежедневна употреба.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати