ezine.bg»Статии»Мода»Бижута и Аксесоари»Чадърът - вечното спасение от мокрото

Чадърът - вечното спасение от мокрото

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1518
Чадъри

Дъждовната есен кара голяма част от дамите да изпадат в ужас от факта, че ще имат проблеми с тоалета си, обувките им ще се покрият с кал, а фризурата им направо ще си загуби формата.

Спасението е в чадъра, който повечето мадами възприемат, като досадна необходимост при обилен валеж. Всъщност чадърът е изобретен в Китай още в древността. Аксесоарът, който ни пази от мокрото, е на повече от 4000 години.

Първият чадър приличал на листо от лотос, защото според легенда дете се спасило от проливен дъжд, като откъснало лотосово листо и се покрило с него.

Друг мит разказва за съпруга на дворцов дърводелец, която редовно пристигала мокра в сезона на дъждовете. За да я избави от проблема, мъжът й построил няколко павилиона по пътя, но и това не помогнало. „Колко хубаво би било ако можех да имам павилион, който да нося със себе си”, ожалила се накрая грижовната съпруга.

Думите й вдъхновили дърводелецът и той изрязал парче плат, монтирал му дървена дръжка и механизъм, който позволявал да се сгъва и разгъва. Taка бил открит първият чадър, който бил наречен "Покривът, който винаги е с нея". Тежал 1 кг.

История на чадъра

В древността чадърът се е смятал за символ на властта. В древен Египет служел за защита от слънцето и се изработвал от палмови листа и птичи пера. Употребявали го само фараони. След това чадърът се появява в Персия, Индия и африканските държави. По-късно вече е популярен в Елада и Рим.

Чак в XVII в. във Франция се превръща в по-достъпен аксесоар. Франсетата го въздигат в моден атрибут, като му слагат финтифлюшки и дрънкулки. Първият дизайнерски чадър е направен специално за кралица Мария Антоанета.

За предпазване от дъжд чадърът започва да се ползва едва през XVIII век. Днес той се изработва от най-съвременни материали, конструкцията му е подобрена, а материите не задържат вода.

За дамите изборът на десени и цветове е огромен. Ако денят ви се състои в постоянно тичане по задачи извън офиса, добре е да изберете малък и сгъваем модел, който да не е ви пречи да се разминавате с околните.

Дамите, който държат на стила, пък е забължително да имат по няколко, отиващи на всеки шлифер и палто в гордероба им.

При мъжете няма заигравка с моделите. Там се залага на класическите цветове и форма. Първият мъж, който се осмелил да се разхожда с чадър, е англичанинът Джон Хануей през 1780 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest