Великите дизайнери: Джорджо Армани

Джорджо Армани

Роден на 11 юли 1934 година в италианското градче Пиаченца, той е един от най-известните модни дизайнери, наречен още „кралят на модата“. Пътят, който извървява, преди да завладее световните модните подиуми и да се превърне в моден диктатор, е дълъг.

Като малко момче от все сърце желаел да стане лекар и затова се записва в медицинско училище преди да влезе в казармата. Още на втората година разбира, че медицината не е за него, тъй като изпитва непоносимост към кръв.

След като се уволнява от армията, започва да работи като аранжор на витрини в престижната верига магазини “La Rinascente”. От 1960 до 1970 година е асистент в модна къща “Nino Cerruti”. През следващите 5 години работи като дизайнер за “Emanuel Ungaro” и “Ermenegildo Zegna”.

През 1974 година заедно със Серджо Галеоти създават и първата си модна къща, специализирана в изработката и продажбата на модерни мъжки облекла.

Едва година след това на бял свят се появява и първата колекция дрехи, предназначена за нежния пол. Партньорството им продължава до смъртта на Галеоти през 1985 година.

До този момент Джорджо Армани вече е успял да се наложи като истински повелител на модните тенденции. Той е един от първите дизайнери, които налагат спортно-елегантния стил в облеклото.

Ключовите думи в неговото творчество са: минимализъм, елегантност, класика, сдържаност, взискателност, естетика. И въпреки че много критици го обвиняват в недостатъчна иновативност, няма как да се отрече, че италианецът е един от първите дизайнери, които разделят модните си линии по теми и признаци на клиентите.

Възрастта и статусът се оказват сериозно определящи за Армани, за да може да предложи атрактивна мода за всички – сдържани и по-разкрепостени, млади и стари, богати и по-бедни.

В унисон с присъщата си сдържаност, Джорджо Армани отказва да се възползва от професионализма на скъпоплатени модели, които да представят дрехите му, както правят неговите конкуренти Джани Версаче, Ив Сен Лоран, Карл Лагерфелд и т.н.

Вместо това италианецът залага на по-неизвестни модели, но остава достатъчно прецизен в избора им. След смъртта на 21-годишната манекенка Анна Каролина Рестън от анорексия през октомври 2006 г, Джорджо Армани става един от дизайнерите, които остро осъждат кльощавите манекенки.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати