Великите дизайнери: Карл Лагерфелд

Карл Лагерфелд

Името на Карл Лагерфелд вече се е наложило като институция в модата. Не защото е с впечатляващ трудов стаж като дизайнер, а защото изкуството му надживява поколенията без да остарява.

Карл Ото Лагерфелд е единствено дете в заможното семейство на Кристиан Лагерфелд, член на шведско семейство търговци, и Елизабет Лагерфелд. Двамата са производители на консервирано мляко.

Интересен е фактът, че самият Лагерфелд дава за официална рождена дата 1938 г., докато по-късно се разбира, че реалната година, записана в кръщелното му свидетелство, е 1933 г. Въпреки това Лагерфелд използва официалната дата, за да обявява възрастта си - през 2008 празнува 70-ия си рожден ден, макар че е по-стар.

Израснал на село, в тежката действителност по време на Втората световна война и възпитаван строго от взискателната си майка, Карл става мечтател, който обожава четенето и притежава стотици интересни книги.

След като убеждава майка си, че от него музикант няма да стане, тъй като опитите му с пианото се провалят, тя разочаровано го поощрява да рисува, за да не вдига шум.

Лагерфелд

През 1953 г. Карл Лагерфелд заминава за Париж, за да се образова, но така и не завършва френска гимназия. Като на шега участва в конкурс за дизайн на рокля или палто, който печели заедно с бъдещия си конкурент Ив Сен Лоран. Така Карл си осигурява стаж в ателието на един от най-известните дизайнери тогава – Пиер Балмен.

През 1972 г. започва дългото му партньорство с „Fendi”, но неуморният Карл прави и колекции за японския „Isetan”, обувки за „Charles Jourdan”, пуловери за „Ballantine” и е моден съветник на „Trevira”.

През 1983 г. става главен дизайнер на „Chanel”, като успява да върне марката под светлините на прожекторите, достигайки върха през 80-те и 90-те години. Според 68-годишния прочут дизайнер и фотограф Карл Лагерфелд, ако днес Коко Шанел бе жива, тя щеше да мрази всичките му колекции, както и своеволието му.

Карл Лагерфелд възприема модата като изкуство, което изразява духа на времето. Той е новатор, еднакво силен в създаването, както на модели висша мода, така и на обикновени колекции.

Талантливият ексцентрик първи наложи оцветените кожи от зайци, катерици и къртици за изработването на палта. Дори наскоро застана открито срещу организацията за защита на животните ПЕТА, защитавайки крайната позиция, че използването на кожи е задължително в модата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати